Berry Drive – 2021, друга міжнародна конференція: найважливіші моменти та гострі кути в управлінні ягідним бізнесом

Berry Drive – 2021, друга міжнародна конференція:  найважливіші моменти та гострі кути в управлінні ягідним бізнесом


Конференція Berry Drive-2021 відбулась за підтримки Посольства Королівства Нідерланди в Україні в особі Рейнауда Наутена, радника з питань сільського господарства.
Конференція була присвячена темам з управління ягідним господарством з огляду на різні аспекти: від управління ризиками та фінансами до управління кадрами і стратегіями.
Офіційними Партнерами заходу виступали одразу три компанії:
Компанія Нор-Ест-Агро, яка є ексклюзивним представником органічних засобів захисту рослин, активаторів та біостимуляторів для ефективного виробництва від іспанської компанії Arvensis Agro.
Компанія Толсма Текнік, яка є ексклюзивним представником компаній Raytec та Elifab.
Розсадник GOSPODARSTWO OGRODNICZE KUSIBAB-WYKA, який входить до групи In-vitro Kusibab (Польща).
Головним інформаційним партнером події був журнал “Ягідник”.

Ділову програму конференції відкрив Микола Брусенко, Заступник Керівника Головного управління з питань сталого розвитку Директорату з питань економічної політики Офісу Президента України, який розповів стратегічне планування розвитку аграрного виробництва в умовах продовольчої безпеки
Олена Ковальова, Директор Навчально-наукового інституту неперервної освіти НУБІП України, розповіла про зміни підходів до розвитку сільського господарства у світі. За її словами, ті тренди, що наразі панують на глобальному ринку, викликані декількома основними чинниками: постійним зростанням населення, що в свою чергу провокує збільшення попиту на продовольство, пандемією COVID-19, кліматичними змінами, торговими війнами тощо.

Далі мова йшла про грантові програми, що доступні наразі для гравців різних сегментів ягідного сектору України. Зокрема, Юлія Воскобійник, виконавчий директор Асоціації «Ягідництво України» представила учасникам конференції детальний огляд програм, що діють в цьому році, відзначивши цілі кожної з них, хто може претендувати на участь в цих програмах, а також відокремила критерії відбору та цілі, які ставлять перед собою грантодавці.

Окремо Максимом Чемерисом було презентовано програму надання допомоги українським ММСП «Безпечність харчових продуктів», яку наразі впроваджує Програма USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Наступний блок програми було присвячено стратегії управління ягідним бізнесом. Мова йшла як про оптимізацію виробництва завдяки SMART-технологіям, так й про диверсифікацію каналів збуту, стратегії управляння, вибір сортів тощо. Зокрема, власним досвідом поділилися керівники двох провідних ягідних господарств України. Олег Науменко, директор СВК «Ягідки», розкрив секрет розробки власного бренду - BigBlue, розповів, чому і як символом бренду став шпак, та чи варто розраховувати на соціальні мережі при плануванні продажів. В свою чергу Олена Воробйова, співвласниця ФГ «Грасс Авеню», поділилася власним досвідом створення ягідного господарства: як з нуля можна створити прибутковий ягідний бізнес, та які моменти можуть бути фатальними.

Після перерви робота конференції розпочалася з практичної презентації від Олега Демчика, президента Клубу професійних переговорників. Спікер не тільки розказав про основні моделі ведення переговорів, їхні особливості та помилки, яких найчастіше припускаються переговорники, але й продемонстрував відео-фрагменти з різних фільмів, де персонажі вдавалися до того чи іншого формату, застосовували маніпулятію, тиск тощо

Олександр Бирка, агроном-консультант, представник Arvensis Agro, дав поради щодо управління ризиками втрати урожайності ягідних культур, спираючись на досвід іспанських експертів.

Найжвавіші дискусії викликав виступ Ірини Кухтіної, президента Асоціації «Ягідництво України», щодо організації управління підприємством. За її словами, керівники та власники господарств нерідко допускаються однієї помилки: вони максимум уваги приділяють технологічним процесам і мало звертають уваги на те, що відбувається як в секторі в цілому, так й в їх компанії зокрема – що та як впливає, чи є розитк персоналу, чи ефективна система управління, чи адекватно власники оцінюють свій бізнес?

Далі було розглянуто фінансові аспекти й ризики в ягідному бізнесі. Поговорили про фінансові інструменти для фермерів та доцільність та вигоду лізингу з Павлом Мухіним, генеральним директором ТОВ «ТЕКОМ-Лізінг»; про тонкощі оподаткування в ЄС з Ольгою Соловйовою, керуючим партнером AVIDBIZ та про ті спірні моменти в ягідній галузі, які найчастіше розглядаються в судовому порядку, про які розповів Андрій Гевко, адвокат та заступник голови комітету з аграрного права Асоціації правників України.

Про систему якості та управління ризиками на виробництві розказала Юлія Грифцова, провідний аудитор систем менеджменту ISO 9001, ISO 22000, FSSC 22000, Global G.A.P., BRC. Вона підкреслила, що гравці ринку мають пам’ятати, що в реаліях сьогодення безпека та якість – не одне й те саме. Безпека продуктів харчування регулюється законом, в той час, як якість - філософська категорія, що виражає сукупність істотних ознак, особливостей і властивостей, які відрізняють один предмет або явище від інших і надають йому визначеність.

Останній модуль конференції було присвячено диджиталізації ягідного сектору, адже з початком пандемії COVID-19 темпи переходу всіх гравців глобального продовольчого ринку в онлайн прискорились в рази.

Олена Каіжен, Директор з зовнішньої торгівлі і комерційної діяльності Асоціації «Ягідництво України», розповіла про досвід участі АЯУ в міжнародних виставках, що через карантинні обмеження проходили в діджитал-форматі. Також вона звернула увагу на особливості В2В переговорів на онлайн-платформах.

Марія Лакеєва, аналітик АЯУ, представила результати дослідження, які Асоціація провела напередодні події. Його мета – виявити рівень присутність агрокомпаній в діджитал. За словами пані Лакеєвої, при аналізі сайтів ягідних підприємств, враховувалось декілька параметрів, в тому числі зрозумілість, оформлення, наявність перекладів тощо. Отже, 34% оглянутих сайтів більш-менш відповідали всім критеріям, при цьому, лише близько 13% з аналізованих сайтів викликали бажання заходити на них ще раз.

Більше того, понад половину сайтів не містили інформації про перемоги та сертифікації компаній. 65% сайтів не розраховано на онлайн-торгівлю, а отже, зробити замовлення через сайт покупці, на жаль не зможуть. З позитивних моментів дослідження Марія Лакеєва зазначила, що в більшості компаній є соціальні мережі, які до того ж регулярно оновлюються.
Саме полювання на покупців на допомогою соцмереж було темою презентації від Лани Гетьман, PR – консультанта.

На завершення Оксана Коваль, керівник департаменту комунікацій, PR и GR, Kernel поділилася досвідом компанії у розвитку сайтів та соціальних мереж та розповіла, як за їх допомогою не тільки підвищити впізнаваність бренду, але й покращити репутацію компанії, що в свою чергу позитивно впливає на імідж підприємства в очах потенційних клієнтів.



На завершення заходу відбулося вручення щорічної нагороди від Асоціації «Ягідництво України» - UBA Awards. цього разу кращих у 7 номінаціях обирало провесіне журі, до складу якого увійшли провідні професіонали галузі:
• Ірина Кухтіна, Президент Асоціації «Ягідництво України»
• Віктор Фарахонов, директор компанії «Бетек»
• Рейнауда Наутена, Радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні
• Марина Сидоренко, менеджер проєкту ITC в Україні
• Юлія Грифцова, аудитор, ТОВ «ІМС» (партнер TUV NORD)
• Тетяна Гетьман, директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА
• Микола Гриценко, керівник напрямку «Розвиток ринкової інфраструктури» Проєкту USAID AGRO
• Ольга Матова, керівник відділу закупівель свіжих продуктів «Ашан-Україна».

Отже представляємо Вам цьогорічних переможців!
Номінація "Кращий бренд року"
СВК "Ягідки", ТМ BigBlue
Номінація "Персона року"
Богдан Лутчин
Номінація "Якість року"
ТОВ "Артель №1" ТМ Artberry
Номінація "Прорив року"
ФГ "Еко Беррі"
Номінація "Кращий роботодавець року"
ТОВ "Хайберрі"
Номінація "Кращий сімейний бізнес"
ФГ "Грасс Авеню" ТМ Starberries
Номінація "Новатор року"
ТОВ "Еко-Снек" ТМ Bob Snail

Асоціація «Ягідництво України» щиро вдячна всім, хто долучився до заходу: партнерам, учасникам, спікерам. Ми були неймовірно раді бачити Вас і дуже сподіваємося, що вже незабаром ми матимемо змогу знову зустрітися з Вами у затишній залі за горнятком кави. А поки – чекаємо на Вас на наших онлайн – тренінгах та вебінарах!

 

 

Читати також:

Толсма Текнік приєднується до конференції #BerryDrive-2021 в якості офіційного партнера

Berry Drive – 2021: друга міжнародна конференція - відбудеться офлайн 19 березня

Номінація «Бренд року» - UBA Awards 2021

Номінація «Персона року» - UBA Awards 2021

Berry Drive – 2021: друга міжнародна конференція. Як все відбувалося (фото)

Переможці UBA AWARDS – 2021

UBA Awards 2021: нагородження

Номінація «Персона року» - UBA Awards 2021

Berry Drive – 2021: - управління ягідним бизнесом, фінанси, персонал, IT