Лохина стала основною агроекспортною культурою для Перу - випередивши виноград

Лохина стала основною агроекспортною культурою для Перу - випередивши виноград

Цього сезону Перу має намір експортувати рекордні 287 000 тонн лохини на суму 1,4 мільярда доларів, що зробить цей продукт найціннішим сільськогосподарським експортом країни за вартістю. З початку кампанії 2022/2023 у червні до середини березня Перу експортувало 283 000 тонн свіжої лохини, що на 30% більше, ніж за той же період попередньої кампанії (2021/2022).

Таким чином, за параметром грошової вартості лохина перевершила виноград як найважливішу експортну культуру Перу. За словами Фернандо Сільоніса, президента Inform@cción, вікно кампанії перуанської лохини стає ширшим (з червня по березень), переживаючи свій пік у вересні та жовтні. Він додав, що на наступну кампанію (2023/2024) країна відвантажить від 330 тис. до 350 тис. тонн свіжої лохини. Він також спрогнозував, що до кінця цього року площа лохини в Перу становитиме близько 20 000 гектарів.

«Ці хороші показники є результатом більш ніж 10-річних інвестицій компаній. У нас є виробництво, яке, сподіваємося, буде розвиватися. Тому потрібна стабільна законодавча база, яка справді сприятиме приватній діяльності», – каже Лізбет Пумасунко з Adex Consulting.

Цього сезону вхідні обсяги досягли піку в 7,8 тис. тонн. Обсяги продовжують збільшуватися, оскільки сезон наближається до завершення. Луїс Мігель Вегас, генеральний менеджер Proarándanos, відзначив, що сезон був складним через ціновий тиск, викликаний надлишком пропозиції в Європі, а також через більші витрати на виробництво та транспортування, а також політичні та соціальні потрясіння вдома. Він підкреслив, що, незважаючи на те, що виробництво лохини в Перу продовжує зростати, галузі потрібно буде посилити рекламні зусилля у таких важливих країнах, як США та Китай, щоб зупинити подальше падіння цін.

виробництво чорниці графік

Згідно з офіційними даними, у Перу зареєстровано або розробляється більше 62 сортів лохини, акцент при цьому робиться на високій та рівномірній продуктивності. Перуанські виробники шукають ягоди, які є життєздатними, твердими, дуже великими, солодкими, менш терпкими, хрусткими та можуть витримувати тривале охолодження. Промисловість також шукає упаковку, вільну від грибків/патогенів, щоб збільшити термін зберігання лохини, оскільки логістичні труднощі призводять до довшого часу доставки до місць призначення.

Ціна цього сезону коливалася від 13,93 доларів США за пакет на 44-му тижні 2022 року до 25,33 доларів США за пакет на 10-му тижні 2023 року.

ціни на чорницю графік

Відповідно до щорічного звіту, опублікованого Міністерством сільського господарства США, перуанська лохина отримує вигоду від Угоди про вільну торгівлю з Перу (PTPA), що дозволяє Перу безмитно експортувати лохину до Сполучених Штатів. Ця двостороння угода, підписана в 2009 році, допомогла сільськогосподарським секторам обох країн. Значна кількість генетики лохини США (рослини in vitro) експортується до Перу, також з нульовими тарифами, де їх вирощують, збирають, а ягоди відправляють назад для споживання в Сполучених Штатах. Понад 50% перуанської лохини споживається саме в Сполучених Штатах.

ціни на чорницю графік

 

Усі ціни на внутрішню продукцію США відображають спотовий ринок у пункті відвантаження (тобто пакувальний центр/склад з кліматичним контролем тощо). Для імпортованих ягід дані про ціни представляють спотовий ринок у пункті надходження.

Ви можете щодня відстежувати ринки за допомогою Agronometrics, інструменту візуалізації даних, створеного, щоб допомогти галузі зрозуміти величезні обсяги даних, доступ до яких потрібен професіоналам для прийняття обґрунтованих рішень. Якщо ви знайшли інформацію та діаграми з цієї статті корисними, завітайте на www.agronometrics.com, де ви можете легко отримати доступ до цих самих графіків, або ознайомитися з діаграмами по іншим продуктам.

Автор: Сара Ільяс, agronometrics.com