Уряд розширив механізми ввезення для розмноження насіння сортів

Уряд розширив механізми ввезення для розмноження насіння сортів

Уряд прийняв нову постанову під номером 964, в якій визначено новий Порядок ввезення на терени України насіння та садивного матеріалу, які не зареєстровані в українському Реєстрі сортів рослин, але є в переліку Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Цей документ було розроблено Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Постанова є частиною виконання міжнародних зобов'язань України, зокрема, щодо дотримання насіннєвих схем ОЕСР.

У документі прописані конкретні умови та процедури для ввезення насіння та садивного матеріалу, включно з:

  • Підтвердженням інформації про сорт, що є у Переліку сортів рослин ОЕСР, для тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких Україна приєдналася. Отриманням згоди від відповідного органу країни-реєстратора сорту на його розмноження;
  • Ввезенням на територію України насіння та садивного матеріалу сорту, який не внесений до Держреєстру сортів рослин, але є в Переліку сортів рослин ОЕСР, для розмноження та подальшого вивезення за кордон.

Відповідальність за виконання вимог цього Порядку покладена на Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Порядок ввезення насіння та садивного матеріалу сортів додається.  

Додатково, попередня постанова Кабінету Міністрів України з 2016 року під номером 762, яка регулювала порядок ввезення та вивезення незареєстрованого насіння і садивного матеріалу, була визнана такою, що втратила чинність.

Джерело інформації: Міністерство аграрної політики та продовольства України.