На 2022 рік питання підтримки садівництва є в пріоритеті для Мінагрополітики, – Роман Лещенко

На 2022 рік питання підтримки садівництва є в пріоритеті для Мінагрополітики, – Роман Лещенко

«Цьогоріч, окрім відновлення Мінагрополітики та впровадженням ринку землі, одним із найбільш важливих було питання перерозподілу державної підтримки. Ми сконцентрували підтримку для малих та середніх сільськогосподарських товаровиробників. І державна допомога в обсязі 4,5 млрд була розподілена на підтримку вітчизняного сільгоспмашинобудування, компенсацію кредитної ставки аграріям, підтримки фермерства, садівництва, зрошення», – розповів Роман Лещенко.

Він зазначив, що минулого року Уряд виділив на підтримку садівництва 290 млн грн. Цьогоріч було збільшено обсяги фінансування до 450 млн грн і розширено й диверсифіковано власне програму підтримки: на закупівлю саджанців, шпалери, на холодильне обладнання.

«Проте ми вже бачимо, що запит на компенсацію і обсяг реалізованих проектів більший, ніж обсяг державної підтримки. За результатами цього року ми окреслимо позицію щодо подальшої підтримки галузі. І, безумовно, на 2022 рік тема підтримки садівництва – в пріоритеті», – підкреслив він.

За словами Романа Лещенка, Мінагрополітики керується декількома важливими факторами. Це створення робочих місць; створення якісно нової інфраструктури; забезпечення якісної продукції, зокрема з доданою вартістю та експортно орієнтованої.

Міністр також згадав стосовно проблематики з ціноутворенням.

«Тому наприкінці листопада відбудеться Аграрно-експортний штаб, аби виробити експортну позицію, насамперед щодо продуктів садівництва та ягідництва», – анонсував Роман Лещенко.

Міністр запросив усіх аграріїв до діалогу та внесення своїх пропозицій для спільного розв'язання окреслених питань.

Джерело

Читати також

Роман Лещенко: лобіюватиму збільшення державної підтримки агросектору до 1 % ВВП

Мінагро затвердило нормативи, форми звітності, переліки техніки, механізмів та обладнання, передбачених для надання державної підтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю