27 аграрних асоціацій просять не ліквідовувати Мінагрополітики

27 аграрних асоціацій просять не ліквідовувати Мінагрополітики

Асоціація "Ягідництво України" та ще 26 аграрних асоціацій звернулись до Президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та просять не ліквідовувати Міністерство аграрної політики.

Провідні громадські об’єднання АПК України вкрай стурбовані питанням, анонсованим у ЗМІ щодо узгодження на нараді з президентом нової концепції побудови Кабміну. Зокрема, об’єднанням Міністерства економіки та Міністерства аграрної політики та продовольства й створення єдиного центрального органу виконавчої влади – Міністерства економічного розвитку України.

У своєму зверненні аграрна спільнота наголошує, що "ліквідація Міністерства аграрної політики та продовольства України призведе до негативних наслідків як в агропродовольчому секторі, так і економіки держави в цілому, а також викличе стурбованість іноземних партнерів і поставить під загрозу налагодження експортних поставок українського продовольства в країни, що його потребують».

З початку повномасштабного вторгнення рф вагомість агросектору України помітно зросла, адже після повної зупинки експорту та розірвання логістичних ланцюгів відбулось значне зростання цін на продовольство та спричинило хвилю «голодних протестів» в ряді країн.

Аграрії визнають, що Мінагро потребує структурної перебудови та перегляду функціональних обов’язків, але водночас, наголошують на необхідності та важливості існування окремого спеціалізованого органу державної влади загальнонаціонального рівня, який відповідатиме за гарантування продовольчої безпеки та забезпечення ефективного функціонування аграрного сектору, особливо у воєнний та післявоєнний час.

Повний текст звернення та подробиці