Судовий Дайджест: Наявність податкового боргу не може бути підставою для відмови в підтвердженні статусу платника єдиного податку 4 групи

Судовий Дайджест: Наявність податкового боргу не може бути підставою для відмови в підтвердженні статусу платника єдиного податку 4 групи

Агропідприємство було платником єдиного податку четвертої групи, як сільськогосподарський товаровиробник, у якого частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 75 відсотків.

Підприємство подало до податкового органу пакет документів для підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи.

Податкова прийняла рішення про анулювання реєстрації єдиного податку на тій підставі, що  підприємство має податковий борг. 

Підприємство звернулося до суду з позовом про скасування цього рішення. Суди трьох інстанцій стали на сторону агровиробника.

Зокрема, Верховний Суд зазначив, що  положення Податкового кодексу України на які посилається податковий орган, суди попередніх інстанцій, обґрунтовано не взяли до уваги.  Оскільки ці положення встановлюють умови, за яких суб`єкти господарювання не можуть набувати статусу платника єдиного податку четвертої групи, однак не стосуються підтвердження статусу такого платника.

Крім того, суди правильно встановили, що контролюючий орган не проводив жодних перевірок для того, щоб встановити наявність обставин, за яких платник податків не може бути платником єдиного податку 4 групи.

Зазначена справа, як і багато інших, демонструє необґрунтованість та безпідставність рішень контролюючих органів. Тому у разі звернення з позовом до суду про оскарження рішення контролюючого органу потрібно враховувати норми законодавства, порядок прийняття рішення органу, а також наявну судову практику з  того чи іншого питання.

Посилання на рішення суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/89928354