Судовий Дайджест: Суд скасує штраф Держпраці, якщо цивільно-правові договори з працівниками оформлені правильно

Судовий Дайджест: Суд скасує штраф Держпраці, якщо цивільно-правові договори з працівниками оформлені правильно

Агропідприємство оформило цивільно-правові договори (договори підряду) з  фізичними особами. Предметом цих договорів було виконання робіт із розчищення/вирубки чагарників, кущів, деревини та іншої рослинності, які знаходяться на земельних ділянках, що перебувають в оренді підприємства.

Держпраці прийшло на перевірку та оштрафувало підприємство на 1 млн. грн, оскільки на думку інспектора, зазначені фізичні особи були неоформленими працівниками.

Підприємство звернулося з позовом до суду. Суд першої інстанції скасував штраф, цю ж позицію підтримував і суд апеляційної інстанції.

Суди встановили, що умовами договору підряду було передбачено, що підрядник виконує роботу на свій ризик і під свою відповідальність, самостійно організовує виконання роботи, не підпадає під дію правил внутрішнього трудового розпорядку. Факт виконання робіт за цим договором підтверджується актом, який підписується сторонами. У матеріалах справи наявні акти виконаних робіт підписані сторонами договору та докази оплати за виконані роботи.

З актів виконаних робіт, долучених до матеріалів справи, вбачається, що робота, обумовлена цивільно-правовим договором, здійснювалась виконавцями лише в певний період, тобто не мала регулярного характеру постійно виконуваних робіт, як це зазвичай відбувається під час виконання трудового договору, і полягала лише у викорчовуванні чагарників та кущів, на конкретних земельних ділянках. Оплата за виконану роботу здійснювалася одноразово у сумі передбаченій договором.

Крім того, самі ж робітники в письмових поясненнях підтвердили, що не мали визначеного робочого місця та не підпорядковувалися внутрішньому трудовому розпорядку.

Тому, якщо ви вирішили укласти з робітниками цивільно-правові договори, потрібно правильно прописати всі умови,  а також, щоб відносини за договорами не мали характеру трудових. Потрібно також конкретизувати роботи в актах, а робітники мають розуміти, що вони виконують роботи саме за договорами. У такому випадку шанси оскаржити штраф Держпраці значно зростуть.

Посилання на рішення суду:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/91849014