Нові норми захисту рослин: як це може вплинути на українців

Нові норми захисту рослин: як це може вплинути на українців

У парламенті проголосували у першому читанні за законопроект №8340. Документом передбачено: створення рівних умов в міжнародній торгівлі та спрощення виходу на зовнішні ринки, переведення наявних реєстрів в цифрові, посилення контролю за засобами захисту рослин.

Український агросектор наразі використовує норми, що були впроваджені ще в кінці ХХ сторіччя. Їх вже давно треба змінювати та додатково вирішити кілька десятків проблемних питань. Наприклад, з речовинами, якими обробляють усі аграрні культури, в тому числі, зернові та плодоовочеві культури”, - відзначив Олександр Гайду, голова Комітету з питань аграрної та земельної політики .

Тобто, із ухваленням закону буде посилений контроль за засобами захисту рослин, наприклад тих, якими обробляють рослини від шкідників. Тож українці будуть більш захищені та інформовані що вони їдять, а підприємці будуть відповідальнішими. За словами очільника Комітету, зміниться і система державного контролю - від обігу насіння та рослин до засобів захисту.

«Це відбуватиметься прозоро та ефективно і без зайвих перевірок для підприємців. Адже норми, що закладені в цьому законопроекті, відповідають європейським. Відповідно, підприємцям буде простіше вийти на міжнародні ринки», - підсумував пан Гайду.