Грузія вже експортувала майже 700 тонн лохини – Мінсільгосп

Грузія вже експортувала майже 700 тонн лохини – Мінсільгосп

«На сьогоднішній день в Грузії сади лохини культивуються на площі понад 700 гектарів. В цьому році з країни експортовано близько 700 тонн лохини на суму в кілька мільйонів доларів», – сказав Давіташвілі.

Міністр нагадав, що грузинську лохину почали вивозити за кордон зовсім недавно. За його словами, з кожним роком все більше фермерів цікавляться цією культурою.

«Якщо цей темп збережеться, в майбутньому ми розраховуємо експортувати продукцію на десятки мільйонів доларів», – додав він.

Міністр оглянув нещодавно закладену плантацію лохини в селі Носіро Сенакского муніципалітету. На 10 гектарах саджанці тут посадила компанія «Інтерагро», яка є бенефіціаром держпрограм «Посади майбутнє» і «Пільговий агрокредит».

На закладку саду і установку іригаційних систем компанія отримала від держави 230 тисяч ларі (понад 74 тисяч доларів). Ще 500 тисяч ларі (163,3 тисячі доларів) «Інтерагро» виділено в якості агрокредити.

Мінсільгосп Грузії реалізує ініціативу «Пільговий агрокредит» з березня 2013 року. В рамках проекту пільгові кредити видаються як для відкриття нових підприємств, так і для розширення-переобладнання вже діючих.

«Посади майбутнє» є частиною «пільгового агрокредити». Здійснення цієї програми почалося в березні 2015 року. Бенефіціари отримують співфінансування на закупівлю саджанців для поновлення і розбивки плодових садів.