Ціна на чорну смородину в Польщі досягне рекордних показників в 2020 році

Ціна на чорну смородину в Польщі досягне рекордних показників в 2020 році

“У нашій країні на ринку смородини домінує два основних види: порічка і чорна смородина. Ринок чорної смородини був дуже поганий протягом багатьох років, а ось порічка показала хорошу динаміку зростання за винятком попереднього сезону, але збільшення врожаю призвело до зниження вартості даної ягоди “, – прокоментував Павло Крачінскій.

На 17-19 червня оптова ціна червоної смородини для заморозки була 0,80 злотих ($ 0,20) за кг. Деякі підприємства та пункти збору платили 0,60 злотих ($ 0,15) за кг 

Цього року урожай смородини (переважно порічки) в Польщі може перевищити 40 тис. тонн. Збільшення врожаю і зниження попиту серед країн-імпортерів польської замороженої смородини також не сприяють зростанню цін. Аналітики прогнозують, що в сезоні 2020 року оптова вартість порічки в Польщі збережеться в діапазоні від 0,60 злотих ($ 0,15) до 0,80 злотих ($ 0,20) за кг.

Ситуація на ринку чорної смородини виглядає краще. Закупівельні ціни на цю ягоду для переробки (заморожування і виробництво соку) варіюються від 1,80 злотих ($ 0,46) до 2,20 злотих ($ 0,56) за кг в залежності від регіону. У зв’язку з несприятливими погодними умовами (заморозки і посуха) урожай чорної смородини в Польщі в 2020 році не буде великим.

“Імпортери зацікавлені в польській чорній смородині. Основним фактором стало зниження виробництва соків з іншої сировини (наприклад яблук), тому виріс інтерес до соку з чорної смородини. Неврожай минулого року призвів до дефіциту запасів даної ягоди в холодильних камерах. Суниця садова (полуниця) не змогла заповнити цей дефіцит. Так що є перспектива подальшого зростання цін на чорну смородину “, – додав Павло Крачінскій.

Учасники польського ринку очікують, що оптова вартість на чорну смородину в сезоні 2020 року сягне рекордних показників в 3,50 злотих ($ 0,89) за кг.

Джерело: FruitNews за матеріалами порталу sadyogrody.pl