ЄС і США уклали першу за 20 років угоду про зниження торговельних тарифів

ЄС і США уклали першу за 20 років угоду про зниження торговельних тарифів

“У рамках поліпшення відносин між ЄС і США ця взаємовигідна угода дасть позитивні результати для економіки США і ЄС. Ми хочемо, щоб цей пакет зниження тарифів ознаменував собою лише початок процесу, який приведе до нових угод, які створять більш вільну, справедливу і взаємовигідну атмосферу трансатлантичної торгівлі”, – йдеться в комюніке Єврокомісії.

Про підписання угоди, яка вперше за більш ніж два десятиліття скорочує мита між США і ЄС, оголосили торговий представник США Роберт Лайтхайзер і комісар ЄС з питань торгівлі Філ Хоган. Вона стосується поки обмеженого кола вельми специфічних товарів.

Так, ЄС скасує мита на імпорт живих і заморожених лобстерів. Їх експорт з США в ЄС перевищив у 2017 році $ 111 млн. Брюссель скасує ці тарифи на основі режиму найбільшого сприяння з ретроактивною дією починаючи з 1 серпня 2020 року. Тарифи ЄС будуть скасовані на п’ятирічний період, і Єврокомісія одразу ініціює процедури, які зроблять зміни постійними.

США знизять на 50% тарифні ставки на деякі товари, експортовані ЄС, середньорічною торговою вартістю в $ 160 млн, включно з приготованими стравами, кришталевим посудом, препаратами для обробки поверхонь, ракетним порохом, запальничками і деталями для запальних пристроїв. Зниження тарифів в США також буде засновано на режимі найбільшого сприяння з ретроактивною дією з 1 серпня 2020 року.