Європейський сектор кісточкових готується до непередбачуваного сезону

Європейський сектор кісточкових готується до непередбачуваного сезону

Палата сільського господарства Східних Піренеїв дізналася про поточну ситуацію в основних країнах-виробниках кісточкових ЄС.

Греція

Виробники кісточкових Греції прогнозують сезон персиків і нектаринів на рівні попереднього. Збір врожаю почнеться на 7-8 днів пізніше звичайних строків через зливи і заморозків після помірно сухої зими. Основна проблема всіх країн ЄС, в тому числі і Греції, – дефіцит робочих кадрів для польових робіт. Сезонні збирачі не змогли в’їхати в країну з Алжиру після закриття кордонів. Таким чином в країні спостерігається падіння цін, скорочення площ садів персиків і розширення виробництва нектаринів. Також можливі затримки у виплатах страхових внесків через збитку бізнесу садівників від кліматичних проблем.

Іспанія

Забезпечення виробників робочою силою залишається пріоритетною проблемою, з якою зіткнулися в Іспанії. Найбільш залежні від допомоги іноземних працівників – Каталонія і Арагон.

Деякі гравці ринку закликають уряд вжити заходів, що дозволяють громадянам шенгенської зони приїжджати на сезонні роботи і повертатися в свою країну за прикладом практики колег з Німеччини. Незважаючи на додаткові заходи підтримки, витрати виробників зростуть на 20% -30%.

Сильного збитку садівникам Каталонії завдали ранні весняні заморозки. У муніципалітеті Лерида низькі температури позначилися на садах по-різному: персики і нектарини, розташовані в низовині поблизу річок, постраждали.

Італія

В Емілії-Романії сади кісточкових постраждали від поворотних приморозків в кінці березня і початку квітня після м’якої зими. Трохи менше заморозки відбилися на садах в Венето, П’ємонті і південних регіонах. Збір фруктів на півночі почнеться на кілька днів раніше.

Франція

За результатами цвітіння, садівники прогнозують великий розмір персиків, тоді як калібр нектаринів буде середніми.

В останні 2-3 роки сектор постійно оновлював сади, і модернізація пройшла на 7% -8% площ всіх садів країни.

ДжерелоFruitNews за матеріалами fruitnet.com