Автоматизація поливу і фертигації лохини у Волинській області

Автоматизація поливу і фертигації лохини у Волинській області

Вирощування лохини має свої особливості. Головна умова - відповідний ґрунт. Він повинен бути кислим, з рівнем pH на рівні 4,5-5,0, волого- і повітряпроникним.

Ще одним важливим фактором для успішного вирощування є постійний рівень вологи, при цьому не можна допускати застою води або недозволоження, це призведе до загибелі куща.

На ділянці організували крапельне зрошення, поклали крапельну трубку LIN від Metzer з водовиливом крапельниць 2л/год. Рівномірність зволоження для лохини особливо важлива.

Щоб підтримувати кислотність ґрунту в допустимих межах, кислотність води необхідно постійно контролювати й коригувати. Саме тому в господарстві відразу задумалися про систему фертигації. Фахівці члена Асоціації "Ягідництво України" - компанії «Іррігатор Україна» - запропонували рішення: добривний вузол обладнали фертігаційним столом 3+1 з автоматичним контролем EC і PH води, а також системою примусового змішування добрив. Така система дозволяє створювати однорідний маточний розчин з меншими затратами праці та забезпечує його рівномірність при внесенні з крапельним поливом.

Автоматизацію процесів провели з використанням обладнання ізраїльської компанії Talgil. Враховуючи, що площа насаджень невелика, встановили контролер SAPIR2, який за допомогою трьох віддалених радіотерміналів управляє гідравлічними клапанами, насосом і столом фертигації. Така система мінімізує вплив людського фактору і в повній мірі розкриває потенціал використання добривного столу. На кожну поливну клітину встановили тензіометр для постійного контролю вологості ґрунту і ефективного використання водних ресурсів.