Програма USAID АГРО розширює доступ українських агровиробників до кредитів

Програма USAID АГРО розширює доступ українських агровиробників до кредитів

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) у партнерстві з компаніями-постачальниками матеріально-технічних ресурсів збільшить обсяги доступних кредитів для українських агровиробників. АГРО підтримає кредиторів у розробці та впровадженні фінансових продуктів, адаптованих до потреб невеликих агропідприємств і фермерів під час війни. Це збільшить обсяги товарних кредитів: АГРО очікує, що щонайменше 600 мікро, малих та середніх підприємств зможуть таким чином придбати засоби захисту рослин, насіння та добрива на суму 450 млн грн протягом року.

Через високі ризики під час війни, компанії зменшили обсяги фінансування аграріїв. Значно скоротилися пропозиції товарних кредитів, які були одним із основних джерел залучення ресурсів для українських агровиробників, особливо в сегменті невеликих господарств. Інструмент дозволяв аграріям забезпечувати себе необхідним насінням, засобами захисту рослин для польових робіт, а повертати кошти постачальникам вже після збору та продажу врожаю. Через обмежений експорт та низькі ціни на сільгосппродукцію в Україні, фермери вичерпали власні ресурси, які можна було б зараз спрямувати на придбання насіння чи засобів захисту рослин. Доступ до кредитів та матеріально-технічних ресурсів критичний для того, щоб господарства могли і далі працювати, вирощувати продукцію та забезпечувати зайнятість українців у воєнний час.

Програма USAID АГРО підтримає три компанії-постачальники матеріально-технічних ресурсів у впровадженні фінансових продуктів, адаптованих до умов роботи під час війни. Серед таких компаній – ADAMA та UKRAVIT, які вже розпочали роботу над програмами для агровиробників. Завдяки підтримці USAID АГРО, компанії зможуть знизити власні кредитні ризики та відновити товарне кредитування невеликих фермерів. А отже, забезпечувати господарства ресурсами для ефективної роботи. Очікується, що на кожну гривню, інвестовану АГРО, приватний сектор надасть 4,2 грн як товарний кредит для невеликих агровиробників.

Ксенія Сидоркіна, директорка Програми USAID АГРО, зазначає: «Доступ до фінансування для аграріїв – це можливість реагувати на виклики воєнного часу, продовжувати роботу господарств, а згодом, – інвестувати у відновлення та розширення виробництва після війни. Однак ринок агрофінансування зазнав структурних змін. Потрібні нові рішення, які дадуть можливість кредиторам адаптуватися та управляти ризиками, а агровиробникам – вчасно забезпечувати себе насінням, добривами та засобами захисту рослин, на доступних та прийнятних кредитних умовах. Партнерство USAID АГРО, програми технічної допомоги, з приватним сектором сприятиме розвитку нових програм та інструментів для відновлення агрофінансування. Так зможемо підтримати стійкість агросектору в цей непростий час».

Ініціатива стане частиною ширших зусиль Програми USAID АГРО для покращення доступу до фінансування для невеликих аграрних підприємств. Від лютого 2022 року 764 аграрних мікро, малих та середніх підприємства отримали $49,8 млн кредитів банків через фінансові платформи, розроблені за підтримки АГРО. Діяльність здійснюється у межах Ініціативи на підтримку стійкості агросектору (Agriculture Resilience Initiative) – AGRI-Україна, започаткованої Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

***

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) – це семирічна Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі, що сприятиме розвитку більш продуктивних, сучасних та прибуткових мікро, малих та середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП). Цілі Програми USAID AГРО: покращення продуктивності та доступу до ринків у цільових ланцюгах доданої вартості, удосконалення функцій підтримки та нормативно-правової бази у аграрному секторі. Більше про USAID АГРО: https://www.facebook.com/usaid.agro/