Підсумки року та перспективи ягідництва обговорили учасники V Міжнародної науково-практичної конференції «Ягідництво і переробка: технології та інновації»

Підсумки року та перспективи ягідництва обговорили учасники V Міжнародної науково-практичної конференції «Ягідництво і переробка: технології та інновації»

Упродовж першого дня, 10 грудня, відбулася пленарна частина конференції з виступами експертів ягідного сектору, керівників ягідних господарств. Учасники обговорили низку питань, що стосуються закладки плантації, ефективного догляду за нею, вибору ЗЗР тощо. Закордонні спікери розповіли про тенденції на світовому ринку ягід, про інноваційні технології сортування ягід. Також учасникам конференції презентували нові перспективні сорти ягід, придатних для промислового вирощування в Україні.

Вперше у рамках заходу відбувся Конгрес із заморожування та холодної логістики ягід «Переробка та заморозка. Створення доданої вартості шляхом переробки ягід: різні бізнеси – різні можливості». Учасники конгресу обговорили  тенденції ринку заморожених ягід в Україні, експорту заморожених ягід та перспектив цього напрямку. Також експерти дискутували про те, чи вигідно мати власні заморожувальні потужності на підприємстві.

Менеджер із комунікацій Асоціації «Ягідництво України», Головного Галузевого партнера конференції, Тетяна СМІРНОВА розповіла під час конгресу про можливості експорту до країн ЄС для виробників заморожених ягід. За словами фахівчині, Україна посідає 5 місце серед постачальників заморожених ягід. Проте частка України становить 5% від загального імпорту заморожених ягід та фруктів до ЄС. Тому українські виробники мають простір для росту.

В окремій залі відбулася виставка інноваційних технологій у ягідництві, обладнання, сільськогосподарської техніки, матеріалів і продукції для ягідництва, садівництва й переробної галузі. Також компанії презентували напої з ягід, сублімовану продукцію, яку учасники конференції змогли продегустувати. Загалом, у виставці взяли участь більше 50-ти компаній з України та Європи.

Наприкінці конференц-дня відбувся святковий розіграш лотереї від партнерів конференції, а учасники отримали цінні подарунки.

11 грудня відбувся бізнес-тур на провідні ягідні й переробні підприємства України – ТОВ «Нікдарія» (ТМ iBerry), що є одним із найбільш технологічних господарств України й спеціалізується на вирощуванні лохини та спаржі, та СВК «Ягідки» (TM Big BLUE), що є органічним виробником лохини.

Власники підприємства «Нікдарія» розповіли про особливості вирощування лохини та догляду за нею, а також продемонстрували  роботу сортувальної лінії, процес пакування та охолодження ягід.

Під час візиту на підприємство СВК «Ягідки» учасники побачили плантацію органічної лохини, дізналися про особливості догляду за нею. Вадим БОЙКО, директор компанії «ПрофПолив», розповів про роботу системи фертигації, а також про накопичувальний басейн. Досвідчений агроном Ігор Луцько провів майстер-клас із обрізки лохини.

На закінчення бізнес-туру СВК «Ягідки» разом із компанією «ПрофПолив» підготували святковий торт з логотипом медіагрупи «Технології та Інновації» та компанії «ПрофПолив», Ексклюзивного технологічного партнера конференції, який учасники бізнес-туру скуштували на закінчення дня.

Загалом, V Міжнародна науково-практична конференція «Ягідництво і переробка: технології та інновації» засвідчила, що ягідна галузь України інтенсивно розвивається та має великі перспективи в майбутньому.