Сербія нарощує виробництво та експорт лохини

Сербія нарощує виробництво та експорт лохини

За словами Юлки Тоскіч, директора Agrobrand і менеджера платформи «Serbia Does Fruit», у Сербії був гарний сезон лохини:

«Цей сезон був дуже сприятливим для виробників та експортерів лохини, оскільки в Сербії час збору врожаю наступає щонайменше на два тижні раніше, ніж в інших європейські країнах. Вартість експорту лохини в червні та липні 2021 р. становила понад 20 млн євро. Головними експортними ринками були Нідерланди, Німеччина, Великобританія, Польща та Росія».

Володимир Милосавлевич, сербський експортер продукції Dotika: «Ми почали купувати та експортувати свіжі фрукти на ринок ЄС у 2019 році, насамперед на ринках Німеччини, Швейцарії, Бельгії, Нідерланди та Австрії. Відвідуючи торгові ярмарки по всій Європі, ми встановили численні контакти та почали співпрацю з іноземними партнерами, які є провідними постачальниками фруктів та овочів у вищезгаданих країнах».

Пан Милосавлевич розповідає, що Dotika інвестує в бізнес через освіту.

«Щоб розвивати наш бізнес, ми працюємо над навчанням наших субпідрядників щодо важливості впровадження нових технологій, використання сучасних сортів фруктів, впровадження сертифікату GLOBAL GAP та GRASP, необхідних для ринку ЄС. Наш бізнес є виключно експортно-орієнтованим, і в цьому відношенні ми бачимо великі можливості. Наша мета - зробити нашу продукцію доступною не тільки на оптових ринках по всьому ЄС, але й у мережах супермаркетів. Тому необхідно йти в ногу зі світовими тенденціями та пропонувати продукцію у відповідній та привабливій упаковці, щоб створити відомий і впізнаваний бренд».

голубика в закрытом грунте

Європейський ринок – не єдиний, цікавий для Сербії. Пан Милосавлевич стверджує, що і в минулому сезоні їм вдалося експортувати на нові ринки:

«Ми експортували лохину в Малайзію, Сінгапур, Гонконг та Саудівську Аравію, а малину — в Дубай. На сезон 2022 року ми плануємо розширити свій бізнес з ягодами, вишнею та сливою на скандинавські країни та добре закріпитися на ринках ЄС, Близького Сходу та Азії».

Dotika  є членом платформи «Serbia Does Fruit». Платформа має на меті міжнародне просування сербської фруктової промисловості та представляє ефективний зв’язок між сертифікованими сербськими постачальниками і міжнародними покупцями.

Читати також

Польща збільшує імпорт замороженої малини з України і Боснії та Герцеговини

Ціна на смородину у 2021: яка буде цього року