Польща збільшує імпорт замороженої малини з України і Боснії та Герцеговини

Польща збільшує імпорт замороженої малини з України і Боснії та Герцеговини


Ціни на малину на переробку 2021

У 2021 році середні закупівельні ціни на малину на переробку в Польщі були в 2-2,4 рази вищими, ніж в попередньому сезоні, досягнувши рекордного рівня 13,20 злотих/кг .


«Підвищення ціни стало результатом кількох факторів. По-перше, через втрати від морозів цьогорічне виробництво малини в Сербії значно скоротилося. А Сербія є найбільшим виробником малини в Європі, випереджаючи Польщу, і є найбільшим постачальником на ринок ЄС. Вже на початку сезону збору врожаю 2021 року ціни на

заморожену малину в Сербії були рекордно високими (оскільки мали місце низькі запаси ягоди та високий попит на неї), – пояснює Маріуш Дзівульський. 

Зниження виробництва малини в Польщі: чому ціни на малину підвищились

Експерт зазначив, що виробництво малини в Польщі також зменшилося: за даними Головного статистичного управління, цьогорічний урожай був нижчим на 15%, склавши 104 тис. т, хоча в липні очікувався результат, подібний до попереднього року. 

«Ще одним фактором, що вплинув на підвищення ціни, був високий попит на заморожену малину в Польщі. Це сталося, з одного боку, внаслідок загального збільшення попиту на продукти з підвищеною медичною цінністю під час пандемії, а малина – один з таких продуктів. З іншого боку, через скорочення імпорту цих ягід із Сербії, - додає Дзівульський.  

Імпорт замороженої малини в ЄС

За даними Головного статистичного управління Польщі, польський експорт замороженої малини в сезоні 2020/21 зріс на 37% до 56,3 тис. т, а його вартість через підвищення цін зросла на 58%. Тим часом, за даними Євростату, імпорт в ЄС замороженої малини з Сербії скоротився на 18,5%   - до 68,6 тис. т.


«Зростання обсягів польського експорту замороженої малини у сезоні 2020/21 було вищим за приріст виробництва, оцінений IAFE-NRI що свідчить про зниження запасів малини на початок сезону 2021/22», – коментує експерт банку PKO BP. 

Ціни на малину у жовтні 2021

За даними IHS Markit, у жовтні ціна на заморожену малину з Польщі (сорти Polana, IQF) була в 2,4 рази вищою, ніж минулого року (4,75 євро/кг).  «Подальше зниження пропозиції свідчить про те, що ціни можуть залишатися високими в наступні місяці сезону. Проте дефіцит замороженої малини на ринку ЄС може бути частково компенсований поставками з інших країн, що не входять до ЄС.  За даними Євростату, у липні загальний імпорт замороженої малини з України та Боснії та Герцеговини зріс на 61%  до 2,1 тис.т»   – підсумовує Маріуш Дзівульський.  

По темі:

Ціна на смородину у 2021: яка буде цього року

Ціна на чорну смородину в Польщі досягне рекордних показників в 2020 році