Гранти на розвиток садів, ягідників, виноградників і теплиць

Гранти на розвиток садів, ягідників, виноградників і теплиць

Цього року аграрні підприємства отримали державну фінансову підтримку у вигляді грантів на загальну суму 414 мільйонів гривень для розвитку садових культур та тепличного господарства. В рамках урядової програми єРобота, орієнтованої на сприяння малому та середньому бізнесу, чотири агрофірми додатково отримали понад 10 мільйонів гривень. Ці кошти планують використати для розвитку садів, ягідництва та виноградарства.

Всього за поточний рік 107 аграрних господарств отримали фінансування: 335 мільйонів гривень було спрямовано 91 господарству на садівництво, та ще 79,2 мільйонів гривень виплачено 16 тепличним комплексам.

Від початку реалізації даної програми загалом було виплачено 463,2 мільйони гривень 116 суб'єктам господарювання. З них майже 370 мільйонів гривень отримали 98 господарств для садів, ягідництва та виноградарства, а 93,2 мільйони гривень були виплачені 18 тепличним підприємствам. У цьому році гранти були повністю виплачені 84 господарствам.

Як раніше повідомлялося, урядова грантова програма була запущена 1 липня 2022 року і має на меті підтримку малого та середнього бізнесу в різних напрямках, зокрема "Своя справа", "Свій сад", "Своя теплиця", "Новий рівень". Гранти видаються у розмірі до 70% вартості проєкту, але не більше 10 мільйонів гривень. Заявник має забезпечити не менше 30% вартості проєкту власними або кредитними коштами. Є вимоги до кількості зайнятих: для садів від 5 до 10 постійних та 125-425 сезонних працівників, для теплиць — не менше 14 осіб на гектар.

Джерело даних: Міністерство аграрної політики та продовольства України