Президент Асоціації «Ягідництво України» прокоментувала закон № 5600: «Ми не згодні з багатьма пунктами цього контроверсійного документа»

Президент Асоціації «Ягідництво України» прокоментувала закон № 5600: «Ми не згодні з багатьма пунктами цього контроверсійного документа»


Закон № 5600 (Закон про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень – прим. ред.), був прийнятий у першому читанні .


«Він стосується великої кількості податкових змін, що пов'язані зокрема із землею. І ми не згодні з багатьма пунктами цього контроверсійного документа. Та не лише ми — своє занепокоєння неодноразово висловлювали як Європейська бізнес асоціація, так і Американська торговельна палата. Але нікого не почули. По суті, цей закон закріпив збільшення податкового навантаження, надав більше можливостей для свавілля контролюючих органів», - зазначила пані Ірина.


«Історія із земельними податками — найбільш прикра для вітчизняних малих фермерів. По суті, великі структури прирівнюються до одноосібників. Таким чином, дрібному підприємцю стає жити набагато важче, бо на нього накладаються такі самі зобов'язання, як і на велике підприємство. А можливості в них геть різні. Податок 18% на залишки продукції точно не надасть впевненості нашим аграріям у доцільності праці. Уявіть, що ви вирішили продати свій старий смартфон на OLX. Ви його таки продали, але тепер маєте заплатити державі 18% з отриманого прибутку. І це не дуже справедливо, бо одного разу, коли ви купували смартфон у магазині, податок на нього вже сплачували. От і маємо нове законодавство, котре замість того, щоб створювати в країні сприятливий бізнес-клімат, навпаки перетворює володіння землею для малих фермерів на випробування», - підвела підсумок Президент Асоціації «Ягідництво України».