Огляд світового ринку черешні

Огляд світового ринку черешні

Ціни на черешню в Нідерландах та Бельгії також високі, проте варто зазначити, що основна частина врожаю в цих країнах реалізується на внутрішніх ринках.

Очікується, що сезон черешні закінчиться в багатьох країнах значно раніше цього року, ніж зазвичай. Однак, Нова Зеландія бачить для себе можливості на ринку, тому працює над виробництвом високоякісної черешні на експорт.

Нідерланди: виробники черешні виграють від низького врожаю в Європі.

Сезон черешні в Нідерландах наразі знаходиться у повному розпалі. Згідно з інформацією, яку надають виробники, темпи продажів доволі активні. Пропозиція черешні в Європі є дещо меншою, тому голландські виробники виграють від цього.

Валовий збір черешні в Нідерландах в поточному сезоні трохи поступається середнім показникам. Основний об’єм врожаю виробники переважно реалізують на внутрішньому ринку. В то же час експорт вони вважають свого року «нішею» попри високий попит з боку експортерів.

Проте в цьому році голландські аграрії скаржаться на високу конкуренцію на внутрішньому ринку з боку продукції із Греції та Туреччини. За їх словами, черешня з цих країн доволі активно пропонується в роздрібних мережах, тоді як сезон реалізації в місцевих господарствах у самому розпалі.

Бельгія: високий попит та малі обєми.

Цього року сезон черешні в Бельгії розпочався на 5-10 днів раніше, ніж зазвичай. Темпи збуту ранніх сортів були доволі високими, однак, і на пізні сорти також існує високий попит, що, на думку торговців, пояснюється приємною ціною.

По оцінкам виробників, через морози навесні втрачено  від 30 до 40% врожаю черешні. Такі втрати можна порівняти з ситуацією 2018 роком. Бельгійські торговці дуже задоволені якістю та розміром, однак враховуючи кількість опадів в останні тижні, існує ймовірність того, що черешня почне тріскатися.

Німеччина: середній врожай для виробників.

«Черешня є стандартним продуктом протягом літнього сезону, але цього року перспевтиви виробництва певний час були примарними через нічні морози та можливі пошкодження від низьких температур. Однак, все йде не так погано,» – говорить трейдер. «Наразі є достатній попит. Оптові ціни черешню з місцевих господарств становлять 6-8 євро/кг, в залежності від розміру партії та калібру. Черешні калібром 28-30 мм доступні у великих об’ємах. На щотижневих ярмарках значним попитом користуються черешня великого калібру, однак пропозиція такої продукції наразі обмежена».

І все ж, цей рік є невтішним для виробників. Мороз та інші негаразди призвели до середнього рівня врожайності. «2020 рік є найгіршим сезоном, який я коли-небудь переживав» – зізнається місцевий виробник.

Імпортна продукція надходить з таких країн як, Іспанія, Греція, Італія та Туреччина. В залежності від походження, вартість є на 30% вищою, ніж у минулому році.

Великобританія: виробники задоволені сезоном.

Для виробників в Кенті сезон врожаю черешні розпочався наприкінці червня. За словами садоводів, ніяких негараздів протягом періоду вегетації вони не спостерігали. Несуттєве зменшення об’ємів, яке спричинили північні вітри, було єдиним негативним моментом в період цвітіння. Хоча й існують недоліки у розмірах черешні, однак її якість залишилася на високому рівні. Тому, немає ніяких причин скаржитися на смак та Брікс, тим паче, що попит на продукцію є високим.

Франція: негода перешкоджала збору черешні.

Сезон черешні у Франції закінчився. Країна вийшла на ринок трохи раніше, ніж звичайно через погані погодні умови та рясні дощі. Особливий негативний вплив спостерігався на черешні сорту Булат, якість якої в цьому році незадовільна. Також, погодні умови вплинули на врожай черешні і в інших регіонах. Для пізніх сортів ситуація виглядає дещо краще.

Італія: високий попит та низькі об’єми обумовлюють високі ціни.

Сезон черешні в Апулії остаточно завершиться на цьому тижні. Наразі збирають врожай як пізніх сортів (сезон деяких з них вже добіг кінця), так і сорту Ферровія у найхолоднішому регіоні країни (включаючи Джоя-дель-Колле і Кассано). Через малі об’єми та великий попит продукція реалізується по високим цінам. Черешня регіону Венеції, має непогані результати: розмір 26+ продається легко. Цей вид черешні поступає на ринок пізніше ніж в центральній та південній Італії та займає значну ринкову частку.

Загалом збір врожаю в Італії продовжується до 15 липня і будє в доступі до 31 липня.

Реалізація черешні Валь Веноста розпочинається на декілька днів раніше ніж зазвичай, завдяки сприятливому температурному режиму. Такі сорти, як Реджіна та Кордія  досить розповсюджені у Валь Веності/Віншгау на висоті від 800 до 1300 метрів над рівнем моря, де спостерігається ідеальний клімат для їх вирощування. Цьогорічні об’єми порівнюють з минулим роком та оцінюють у 500 тонн вирощених на 40 гектарах.

Іспанія: завищена ціна не компенсує виробникам зменшення обєму.

Сезон черешні в Іспанії майже завершився, оскільки більшість врожаю вже зібрано, за винятком черешні у садах гірських регіонів. В цілому цей сезон характеризується дуже низькими об’ємами виробництва. Це є результатом впливу погодних катаклізмів, таких як рясні дощі, а також навіть шторми в деяких регіонах.

Майже в усіх регіонах виробництва черешні в Іспанії, включаючи Середземномор’я, врожай скоротився. Внаслідок цього, ціни є доволі високими, однак не компенсують значного зменшення об’єму.

З огляду на низьку пропозицію, іспанські виробники цього року зосередилися на експорт на європейський ринок, оскільки обмеження у сфері авіаперевезень унеможливили експорт продукції у віддалені  регіони.

Туреччина: більше нових ринків для турецької черешні.

Сезон черешні в Туреччині виглядає доволі вдалим. Виробники повідомляють про досить високий експортний попит. Причому, ситуація з коронавірусом не має поки негативного впливу на розвиток сезону та експортні поставки.

Дещо ускладнені були поставки до Китаю. Проте,  Китай стає все більш важливим торговим партнером з продажу черешні. Транспортування продукції на європейський ринок вантажівками, не викликало труднощів.

Китай: Менший імпорт черешні, однак ринок відновлюється.

Після каліфорнійської черешні на початку червня, «естафету» перейняла продукція із Вашингтону. Вартість експортованої продукції була високою з огляду на обмежену пропозицію, яка, до речі, продовжує зменшуватися. Послаблення кризи на внутрішньому ринку призвело до підвищення купівельної спроможності китайських споживачів. Тому, попит на черешню з боку онлайн-покупців знову підвищується.

Об’єм імпорту черешні в цьому кварталі був значно нижчим, ніж за аналогічний період минулого року. Близько 85% чилійської черешні прибуло до Китаю перед Китайським новим роком. Наприкінці січня, через сплеск коронавірусу, ринок був в’ялим, тому імпортери не наважувалися закуповувати черешню.

Обсяги черешні, що прибувають в порт Шекоу, різко скоротилася до 100 контейнерів у квітні. Після закінчення чилійського сезону, Сполучені Штати вийшли на ринок в якості головного постачальника, однак продажі були дуже важкими. З одного боку, це пояснюється торговим конфліктом між двома країнами, який призвів до підвищення тарифів на продукцію, що імпортується, а з іншого боку – поганою логістикою через вплив коронавірусу.

Сполучені штати: Сезон швидко закінчився через великий попит та малі обєми.

В цьому сезоні Сполучені Штати відчули нестачу черешні. Виробники у Вашингтоні доповідають, що вони знаходяться на середині сезону. Весінні заморозки та негативні погодні умови скоротили врожайність у два рази порівняно з попередніми оцінками: з 8-10 тонн до 2-4 тонн.

Відзначається, що доступність черешні великого калібру та її поставка до супермаркетів не викликають труднощів. Однак, поставки черешні на склади дещо уповільнені через значні опади в більшості регіонів.

В основному черешня надходить з долини Якима (Yakima Valley) та Куінсі (Quincy), ранні сорти – з Річкової Долини (River Valley). Попит на вишню залишається високим, що призводить до високої вартості продукції. Деякі виробники повідомляють про підвищення цін на 50% порівняно з минулим роком. Через дефіцит та високий попит, очікується, що пік сезону припаде на період з 8 по 11 липня, після якого передбачається тенденція до зниження пропозиції. Скоріш за все, що сезон закінчиться до 5 серпня, тобто на тиждень раніше, ніж зазвичай.

Канада.

Північний сусід Сполучених Штатів – Канада також переживає складний сезон. Виробники Долини Британської Колумбії – Південної Оканагани розпочали збір врожаю черешні всередині червня. Численні погодні негаразди взимку і навесні позначилися на цвітінні, тому в деяких садах врожай було практично повністю втрачено .

Австралія: висока доля експорту в цьому році.

Президент Асоціації виробників черешні Австрії доповідає, що хоча врожай, відповідно до заяв виробників, скоротився, експорт навпаки набирає оборотів. Насправді, доля експорту в цьому сезоні є найбільшою за всю історію австралійського ринку. Це дає розуміння того, що майбутнє австралійських виробників черешні тісно пов’язане з майбутнім експортних ринків.

Нова Зеландія: зміцнення позицій на ринку.

З метою створення двох господарств з вирощування черешні в Центральному Отаго, в Новій Зеландії була заснована нова компанія: Діп Крік Фрутс ( Deep Creek Fruits). Одна з головних цілей – скористатися зростаючим світовим попитом на черешню з Нової Зеландії, оскільки Summerfruit прогнозує 40-відсотковий приріст вартості новозеландського експорту черешні протягом наступних 20-ти років.

Сектор досяг міцного довгострокового зростання. Влітку 2020-2021, Діп Крік Фрутс ( Deep Creek Fruits) направить першу партію черешгі на світовий ринок. Врожай черешні збирають з грудня по лютий.