Затінення у ягідництві

Затінення у ягідництві

Ягідництво - це один з найважливіших розділів у сільському господарстві з точки зору економіки та продовольчої безпеки. Але, в той самий час, ягідництво - це одна з найризикованіших, технологічних і затратних галузей. Континентальний клімат України, з впливом чорного моря та Карпат, створює можливості для вирощування широкого спектра ягідних культур, враховуючи їх кліматичні уподобання. Але, в останні роки, зміна клімату дошкуляє аграріям і створює екстремальні умови при вирощуванні таких тендітних рослин, як ягоди.

Особливо негативний вплив на ягідні рослини здійснює занадто велика сонячна активність останніх років. Це призводить до втрат врожаю, зменшення його якості, надмірних витрат води та стресу рослин. В першу чергу зустрічаються опіки плодів, нерівномірне дозрівання, деформація та інше. Через високий вміст вологи в плодах, ягідні культури потребують великої кількості вологи й тому потрібно максимально знизити транспірацію з листової поверхні, щоб більше вологи йшло на будову плодів і їх наповнення.

На сьогодні найефективнішим способом вирішення цих проблем є застосування сіток для затінення по ягідних культурах.

Функції сіток для затінення:

  • Регулювання температури.
    Сітка для затінення зменшує температуру самої рослини під час спеки, забезпечуючи їй більш оптимальне середовище, що сприяє кращій врожайності. Водночас, в момент прохолоди сітка запобігає швидкому зниженню температури, чим підвищує температуру навколо рослини. Особливо це актуально весною під час весняних приморозків та восени коли температура вже падає, а рослина ще продовжує плодоносити.
  • Захист від надмірного УФ та ІЧ випромінювання.

Ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання сприяють розвитку рослини, роботі фотосинтезу та іншому, але в обмеженій кількості. Надмірна кількість випромінювання призводить до зворотного ефекту: руйнація тканин, опіки та інше. Сітка зменшує навантаження випромінювання на рослину, тим самим зменшує вірогідність опіків і сприяє інтенсивній роботі фотосинтезу.

  • Зменшення витрат вологи.
    Через зменшення температури і швидкості переміщення повітря, сітка сприяє зменшенню процесів випаровування та транспірації вологи. Тим самим зменшуючи навантаження на саму систему зрошення та на рослину. Таким чином більша доля води використовується для будови та наповнення плодів вологою.
  • Покращення якості плодів.
    Усі ці функції допомагають підвищувати якість плодів, роблячи їх більш соковитими, рівномірно дозрілими, смачними, з відсутністю пошкоджень.
  • Покращення умов праці.
    Сітки для затінення створюють оптимальні умови праці для робітників, понижуючи температуру під час спеки і підвищуючи її восени. Тим самим робітники можуть довший час працювати з рослинами без загрози їх здоров’ю та життю, а віддача від праці під сіткою для затінення зростає.

Особливості застосування

Слід враховувати, що ягідні культури, світлолюбні і тому слід підбирати затінення під конкретні потреби.

Задля запобігання опікам ягідних культур при вирощуванні рекомендується застосовувати сітку з відсотком затінення на рівні 30-35%. Більший відсоток призведе до нестачі світла і зменшення плодоношення. Над плантаціями можна організувати затінення із використанням стовпів шпалерної системи, розтягнувши на них троси та покривши сіткою для затінення.

Слід обов’язково зробити майданчик для відпочинку персоналу та складання зібраної продукції. Такі майданчики мають вже конструкцію ферми з покриттям сіткою із рівнем затінення 65-85%.

Слід віддавати перевагу сіткам того виробника, який надає гарантію з дотримання відсотка затінення, а також обов’язково мають УФ стабілізацію на рівні не менше 3-х років.

Сітки грецького концерну KARATZIS відповідають усім необхідним потребам для забезпечення оптимальних умов роботи з ягідними культурами. Компанія KARATZIS, маючи більше ніж 40-річний досвід роботи з полімерами та в енергетиці, завоювала довіру до своєї продукції у більше ніж 50-ти країнах світу на усіх континентах.

Переваги сіток KARATZIS:

  • первинна якісна сировина;
  • гарантований термін служби більше 3-х років;
  • гарантоване дотримання заявлених характеристик;
  • широкий асортимент ступенів затінення та ширин сіток;
  • високі показники міцності та еластичності;
  • оптимальне співвідношення ціни та якості сітки.

Компанія AGRID є ексклюзивним представником KARATZIS на території України. Спеціалісти нашої компанії підберуть сітку відповідно до Ваших потреб та проконсультують про усі особливості її використання. Також, нададуть консультацію щодо конструктиву застосування сіток.