Мульчуючі матеріали в ягідництві

Мульчуючі матеріали в ягідництві

На сьогодні, як при промисловому вирощуванні ягідників, так і в приватному практично не зустрінеш ділянок без мульчування насаджень.

Мульчування має дуже важливі функції при вирощуванні ягідників:

  • економія вологи від 5% до 50% в залежності від технології;
  • зменшення трудовитрат на обслуговування ділянки від 10% до 40% в залежності від матеріалів;
  • отримання більш раннього врожаю при використанні темноколірних мульчуючих матеріалів;
  • контроль температури у прикореневій ділянці при використанні світлоколірних мульчуючих матеріалів;
  • зменшення використання пестицидів (в першу чергу практично нульове використання гербіцидів).

Мульчуючі матеріали умовно поділяються на природні та штучні.

Природні – це солома, сіно, тирса, щепа.

Перевагами природніх матеріалів є: ціна (здебільшого це відходи від інших основних виробництв); екологічність (не потребують подальшого збирання з грядки та утилізації, вони просто розкладаються і потім самі слугують елементами підживлення рослини).

Серед недоліків це: час (стримування бур’янів доволі короткий і потребує постійного оновлення (раз на 1-2 роки)); найнижча економія вологи (бо і сам шар мульчі потребує вологи); не можна отримувати більш ранній врожай; і саме головне – потребує збільшення внесення азотних добрив практично у два і більше рази через те що бактерії, які перероблюють мульчу самі споживають велику кількість азоту.

Інша група мульчуючих матеріалів – це штучні

До них переважно відносяться: плівка мульчуюча, агроволокно мульчуюче та агротканина.

Дійсний член Асоціації "Ягідництво України" - компанія AGRID - пропонує усі види штучного мульчування і радить розібратись у правильному використанні, а також в перевагах та недоліках цих матеріалів.

Плівка мульчуюча SOTRAFA

Перевагами цього матеріалу є: ціна – найнижча серед штучних субститутів; економія вологи – найвищій показник економії серед мульчуючих матеріалів; еластичність – високий показник дозволяє вціліти навіть при точковому натисканні на грядці при низьких температурах; підбір кольору дозволяє обрати матеріал для отримання або раннього врожаю, або зниження температури з метою покращити показники пізнього плодоношення; наявність УФ стабілізатора, що забезпечує роботу матеріалу до 3-х років.

Недоліками мульчуючої плівки є: найкоротший термін використання серед штучних матеріалів (до 3-х років); найнижчий показник міцності серед субститутів (агроволокно, агротканина).

Використання: здебільшого для вирощування полуниці. А також, на період укорінення лохини з подальшою зміною на агротканину.

Агроволокно мульчуюче GREENTEX

Переваги цього матеріалу є: найвищій показник повітро і водопроникності серед штучних матеріалів, що забезпечує гарне дихання кореневій системі рослини; наявність УФ стабілізатора забезпечує термін використання більше 3-х років; середній показник міцності дозволяє інколи ходити по матеріалу; підбір кольору дозволяє обрати матеріал для отримання або раннього врожаю, або зниження температури з метою покращити показники пізнього плодоношення.

Недоліки цього матеріалу: найнижчий показник економії води серед субститутів (агротканина, мульчуюча плівка).

Використання: мульчування полуниці на важких ґрунтах, мульчування багаторічних ягідників (лохина, ожина).

Агротканина AGROCOVER

Переваги цього матеріалу: найвищій показник міцності на розрив дозволяє інтенсивне переміщення по агротканині; найбільша гарантія УФ стабілізації дозволяє використовувати агротканину до 10 років і довше.

Недоліки агротканини: розпускається при порізці, слід різати гарячим ножем.

Використання: розплідники та багаторічні ягідники (лохина, ожина і т.д.).

Усі мульчуючі матеріали, особливо штучні, збільшують вірогідність розвитку патогенних грибів, плісняви і т.д. Для запобігання цього слід проводити періодичні обробки ґрунту (раз на два тижні) біо препаратами, які містять гриби-антагоністи роду Trichoderma та бактерії Bacillus subtilis, Azotobacter chrococcum, Enterobacter sp, Enterococcus sp, Bacillus licheniformis і т.д.. з додаванням препаратів, які містять мікоризуючі гриби. Ці заходи дозволять не тільки приборкати патогенні гриби та бактерії, а і створити корисну мікрофлору у прикореневій зоні під мульчуючим матеріалом.

Отже, мульчування в ягідництві відіграє важливу роль у забезпеченні врожаю та здоров'я рослин. Вибір мульчуючого матеріалу залежить від конкретних умов вирощування та потреб культури, але в будь-якому випадку, правильно обрана мульча допоможе досягти бажаних результатів у вирощуванні ягід.