«Проект ITC «Готовність до Торгівлі» дав потужний поштовх розвитку Асоціації «Ягідництво України»

«Проект ITC «Готовність до Торгівлі» дав потужний поштовх розвитку Асоціації «Ягідництво України»

Ірина Кухтіна

«Проект ITC «Готовність до Торгівлі» дав потужний поштовх розвитку Асоціації «Ягідництво України»

На початку нашої співпраці, коли проект започаткував свою діяльність, наша ще молода тоді асоціація налічувала близько десятка членів. Зараз у нас їх сорок, в тому числі і завдяки тому, що підприємства побачили якість наших спільних з проектом ІТС заходів. Унікальність такої взаємодії в чутливості до потреб ринку, і ми як профільна асоціація є невід’ємною складовою цього ефективного діалогу. Спільними зусиллями з Проектом, ми надаємо спеціальні знання та навички нашим учасникам, яких їм не вистачає для того, щоб бути успішними на міжнародних ринках, і проект ITC «Готовність до Торгівлі» допомагає підприємствам сектору з проведенням відповідних тренінгів, семінарів, надає експертні консультації та проводить інші спеціалізовані заходи для обміну досвідом із місцевими та закордонними виробниками, підтримує участь українських компаній у провідних міжнародних виставках, торгівельних місіях та навчальних візитах.

Проект опікується не лише розвитком виробників зі складу учасників, однак так само допомагає організаціям, які беруть на себе функції з консолідації та представництва інтересів бізнес-середовища, зокрема нашій асоціації. Завдяки підтримці проекту ми постійно розширюємо свій спектр послуг.

Так, якщо у першу міжнародну виставку, де наші учасники виставлялися колективним стендом, для підготовки B2B-зустрічей Проектом було запрошено іноземних експертів, то під час наступних виставок Асоціація вже самостійно готувала такі зустрічі, оскільки завдяки набутому досвіду нашій асоціації вистачає кваліфікації, контактів і репутації для такої прямої взаємодії.

Навчальні заходи

Теми навчальних заходів, проведених в рамках нашої співпраці з проектом ITC «Готовність до Торгівлі», обиралися, виходячи з актуальних питань, що поставали перед українськими виробниками під час розробки стратегії виходу на європейські ринки.

Вступні тренінги пояснювали стандарти НАССР та GLOBALG.A.P., а також необхідність їх наявності для роботи з європейськими покупцями. До слова, на сьогоднішній день п’ять підприємств, які беруть участь у проекті, вже отримали GLOBALG.A.P. і стільки ж компаній здобули сертифікати НАССР, BRC, IFS. Тренінг, присвячений НАССР, проходив у 2018 році у Польщі. Тренер, який проводив його, працював у міжнародних компаніях директором з якості, а практика в нас була на заводі, який займається виготовленням фруктових наповнювачів. Тож спеціалізовані підприємства з України ознайомилися не лише з принципами перевірки сировини, а також і з технологічним процесом. Практична частина тренінгу із введення в стандарт Global G.A.P. проходила в 2018 році на українському підприємстві “Українська ягода”, яке на той момент вже отримало цей вид сертифікації і на практиці демонструвало результати впровадження.

Виключну користь українським виробникам принесли тренінги, пов’язані з аналізом ринків, – вони стали в пригоді під час підготовки компаній до міжнародних виставок. Представники компаній у подальшому були дуже нам вдячні за бізнес-аналітику, корисні знання щодо європейських ринкових трендів та навички нетворкінгу й ведення переговорів, отримані під час таких навчальних заходів. Якщо порівнювати першу і подальші участі українського колективного стенду в головних міжнародних виставках (SIAL, ANUGA, Fruit Logistica, Biofach), помітний істотний прогрес щодо якості презентаційних матеріалів, оформлення стендів українських учасників та якості проведення ними B2B зустрічей. Сама участь в таких виставках для більшості експонентів, що були представлені на колективних ягідних стендах, була б неможливою без підтримки Проекту, який повністю профінансував стенди та реєстраційні витрати участі в виставці. Все це – результат підготовки, до якої наша профільна асоціація разом з проектом ITC доклали чималих зусиль.

Дорожня карта

Дорожня карта – це покрокова стратегія розвитку українського ягідного сектору на найближчі п’ять років, яка створювалася експертами ITC за активної участі асоціації. Цей документ, погоджений із міністерствами (Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерство фінансів України, Міністерство інфраструктури України, Міністерство соціальної політики України), містить чіткий робочий план дій та розподіл відповідальності щодо їх виконання. За рік зі створення документу уряд змінився. Там, де ми можемо рухатися своїми силами, маємо набір необхідних умінь і ресурсів, щоб виконувати поставлену мету, розвиток відбувається швидше. Зокрема, ми підвищуємо кваліфікацію спеціалістів, що працюють на українських ягідних підприємствах, створили навчальну ферму, над законодавчими ініціативами працюємо. Тобто наразі рухаємося за планом, викладеним у карті й узгодженим на державному рівні. Також Проект планує восени провести круглий стіл з основними учасниками ринку та держави та зазначеними в Дорожній Карті виконавцями, щоб  проаналізувати динаміку розвитку за викладеними в ній напрямками, їх актуальність на сьогоднішній день й отримати оцінку впроваджуваної діяльності на державному рівні. За деякими напрямками до зміни уряду ми рухалися досить швидко, і зараз знову маємо відшукати відправну точку.

Каталог експортерів англійською мовою

В рамках Проекту було створено та видано каталог українських експортерів ягідної продукції. Каталог видається виключно англійсько мовою та розповсюджується виключно під час міжнародних подій серед потенційних покупців та інвесторів ягідної галузі України. Каталог добре структурований. Від поділений на розділи за типом продукції, що виробляється підприємством – свіжа ягода, ягода перероблена як інгредієнт для подальшого використання (напівфабрикат) та готові до споживання продукти. Крім даних про асортимент продуктів, які підприємства виробляють, у ньому також подані дані про підприємство, обсяги виробництва, наявну сертифікацію, тощо. Усі компанії з каталогу – діючі та потенційні експортери. Усі підприємства, вказані в каталозі, повинні бути обов’язково сертифіковані по НАССР або GLOBALG.A.P. в залежності від того, чим вони займаються – вирощуванням чи переробкою. Також вони обов’язково повинні мати англомовну версію сайту та англомовну контактну особу. Наявність сайту англійською ми перевіряємо та за потреби робимо вичитку, коректуру. Підприємства, що не дотримались цих мінімальних вимог, до переліку експортерів не включаються. Окрім інформації про підприємства, каталог містить базову загальну інформацію про ягідний ринок України.

Ми поширюємо наш каталог на міжнародних виставках (SIAL, Anuga, Fruit Logistica, BIOFACH), а також на різних заходах, у яких беруть участь зацікавлені у даній категорії продукції особи. Всі потенційні партнери, які цікавляться нашою категорією та проходять повз український стенд, отримують каталог. Закордоном його хвалять, кажуть, інформація подана дуже зручно. Електронну версію ми теж розповсюджуємо.

Резюме

Підсумовуючи все зазначене, Проект ITC «Східне партнерство: Готовність до Торгівлі – Ініціатива ЄС для бізнесу» дав потужний поштовх розвитку Асоціації «Ягідництво України», оскільки наші спільні ініціативи здійснювалися саме в тих напрямках, які потребували підприємства, та на належному рівні. Це дуже зміцнило репутацію як нашої асоціації, так і проекту.

Для багатьох компаній Проект надав унікальну можливість потрапити на міжнародні виставки, яка була для них нереальною в умовах самостійної участі. Для цих компаній така участь «відкрила очі» на міжнародні ринки, рівень конкуренції, вимог клієнтів та презентації компаній-виробників з інших країн себе та свого продукту. До того деякі ягідні компанії жили всередині своїх фантазій та уяви про зовнішній ринок. Тепер вони чітко розуміють, що потрібно, щоб вийти на експорт та провалитися.

Рівень пропозиції, яку наші підприємства зараз дають ринку, значно збільшився та якісно покращився в порівнянні з тим, що було два роки тому, і це в тому числі заслуга проекту, який багато приділив уваги аналізу ринків, потребам покупця й затребуваності товару, питанню конкурентної переваги. Поки Європа сприймає нас як країну, яка пропонує дешеву ягоду, але ми взяли правильний напрямок на якісні й кількісні зміни товару, пропонованого українськими компаніями та просуваємо українські ягідні продукти як якісний товар за справедливою ціною.