Лізинг в українських реаліях: що про це потрібно знати аграрію

Лізинг в українських реаліях: що про це потрібно знати аграрію

Види лізингу

  • Операційний лізинг - клієнт може використовувати обладнання і по завершенню терміну дії договору, повернути актив, або заключити новий договір.
  • Лізинг з послугами - те ж, що і операційний лізинг, але клієнт має  право на додаткові переваги, такі як обслуговування і ремонт орендованого обладнання.
  • Фінансовий лізинг - відповідно до цієї угоди лізінгова компанія фінансує і володіє обладнанням, але не надає жодних послуг, крім надання безпосередньо самого обладнання.
  • Фінансовий лізинг з опцією придбання - з цим типом фінансування клієнт заздалегідь знаєте ціну, по якій може купити обладнання після закінчення лізингового контракту. Лізингова компанія повідомляє залишкову вартість активу при укладанні договору. В кінці контракту, у клієнта є можливість оплатити цю суму і стати власником устаткування.
  • Зворотній лізинг - лізингова компанія може придбати належне клієнту обладнання за погодженою ціною і передати вам цей актив в лізинг.

Плюси лізингу

Доступ до новітніх технологій. Лізинг дозволяє отримати доступ до технології, яка найкраще підходить для бізнесу за доступною ціною. Нові та найкращі на ринку технології, як правило, більш економічні в експлуатації, ніж деякі більш старі або більш дешеві моделі, і договір лізингу означає, що можна дозволити собі всі переваги цих високоякісних активів.

Гнучкі варіанти оплати. За допомогою лізингу можна вибрати період оплати. Модель лізингу дозволяє структурувати угоду відповідно до грошових потоків. Наприклад, якщо цикл доходу працює щокварталу, платежі по лізингу також можуть проводитися щоквартально.

Допомагає керувати своїм бюджетом. У договорі лізингу всі витрати, включаючи ПДВ, розподілені за договором. Ці витрати є фіксованими і передбачуваними, що допоможе з більшою ясністю планувати майбутнє і захистити свій бізнес від непередбачених економічних коливань. Більш того, ваші виплати не впливають на ваші кредитні лінії в банку, що означає, що можливості клієнта по запозиченнях для інших інвестицій не постраждають.

Технічне обслуговування включено. Договір лізингу може враховувати технічне обслуговування, тому немає ніяких несподіваних витрат. Якщо обладнання будуть старанно працювати протягом всього року, це може бути важливою перевагою для управління витратами на весь термін його служби.

Отримати оперативне повернення на інвестиції. В угоді купівлі-продажу, придбання фінансується за рахунок капіталу, повернення інвестицій може зайняти роки. При лізингу віддача швидше, і вигоди можуть значно перевищити платежі, які ви нього платить клієнт. 

Які є варіанти в Україні

Один з лідерів галузі в Україні – компанія «ТЕКОМ-Лізинг» працює на ринку з 2005 року. За час існування загальна сума наданого фінансування перевищила 3 млрд. грн. З 2017 року компанія входить до ради директорів ассоціації «Українське об’єднання лізингодавців». Компанією «ТЕКОМ-Лізинг» було профінансовано придбання обладнання для шокового тунелю UNIDEX. До нього входили флюідизаційний заморожуючий тунель та холодильне обладнання. Поставка здійснювалася з Польщі. Заявку на лізінг можна оформити онлайн на сайті компанії www.tekom-lease.com.ua. А зробити попередній прорахунок можна на лізинговому калькуляторі.