Україна й Туреччина підписали історичну угоду про зону вільної торгівлі

Україна й Туреччина підписали історичну угоду про зону вільної торгівлі

"Вінцем трьох десятиліть співпраці і дружби стала дуже знакова подія - наші країни уклали угоду про зону вільної торгівлі. Це історичний момент", - сказав президент Зеленський після підписання.

Він спрогнозував, що угода сприятиме "новим здобуткам, прибуткам, створенню робочих місць і зростанню добробуту" громадян обох країн.

"Будемо зміцнювати нашу двосторонню співпрацю на основі гасла: заробляєш ти, заробляю і я", - сказав Реджеп Ердоган

Він також згадав про напругу, яка склалася через накопичення російських військ на кордоні України.

"Наш візит припав на чутливий період. Ми продовжуємо підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України, включно з Кримом", - наголосив турецький лідер.

"Активізація і зростання"

Угоду про вільну торгівлю напередодні схвалив кабінет міністрів України. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль також назвав її історичною.

"Укладення угоди сприятиме активізації торгівлі між Україною та Турецькою Республікою, зростанню експорту, створенню нових робочих місць, трансферу технологій, обміну досвідом, створення сприятливих умов для забезпечення покращення доступу товарів та послуг на ринки України та Туреччини", - сказав він.

Угода, наголосив він, відповідає інтересами українського бізнесу:

"Ми інтенсифікували перемовини з нашими турецькими партнерами, аби угода відповідала інтересам українського бізнесу, створювала можливості для нашого експорту, потенціал для модернізації українських підприємств".

Як розповіла міністр економіки Юлія Свириденко, основа угоди - обнулення Туреччиною мит на понад десять тисяч товарних позицій, "що становить 95% загальної кількості товарів".

Крім того, ще на 1,3 тисячі товарних позицій діятимуть товарні квоти або зменшення мит.

"Ми експортуємо до Туреччини 1 100 позицій, а завдяки підписанню цієї угоди ми їх розширюємо до 10 337 тис., які ввозитимуться без мита", - зазначила Свириденко.

 

Загалом, за даними мінекономіки, у 2021 році товарообіг між Україною та Туреччиною становив понад 7 млрд доларів, при цьому експорт з України - 4,1 млрд доларів, імпорт - 3,2 млрд доларів.

Більшу частину українського експорту до Туреччини - 70% - складають метал та зернові.

 

В тойже час влада обіцяє допомогти українському тепличному овочівництву, яке також може постраждати від турецького імпорту. Наразі через високі ціни на газ ця українська галузь практично зупинилась.