ЄС вживає заходів для зміцнення прав селекціонерів рослин

ЄС вживає заходів для зміцнення прав селекціонерів рослин

Погодившись переглянути Регламент 2100/94 CPVR), Комісія відповіла на спільний запит, підписаний у серпні CIOPORA, AIPH, Euroseeds та Plantum, а також іншими.

Спільні зусилля були спричинені невключенням системи CPVR до Дорожньої карти ЄС щодо інтелектуальної власності - документа, який складає план вдосконалення законів та механізмів захисту ІВ у ЄС.

Включення Регламенту CPVR є "важливим кроком політиків до визнання необхідності кращого захисту прав селекціонерів рослин в ЄС та зміцнення позицій селекціонерів", написав речник CIOPORA.

У запиті було викладено кілька положень, які потребують вдосконалення, організації стверджували, що, хоч би яка вона була міжнародною порівняльною, 25-річна система CPVR не адаптується до останніх подій у світовому сільському господарстві, садівництві та технологіях розведення рослин.

"Що стосується Європейського Союзу, система CPVRs являє собою єдину та ексклюзивну форму права інтелектуальної власності на сорти рослин на рівні ЄС", як зазначено у дослідженні, проведеному ЄПВ та EUIPO щодо прав ІВ та економічних показників у ЄС.

«Надійна система прав на сорти рослин стимулює селекціонерів до вироблення нових сортів, тим самим сприяючи досягненню цілей Європейського зеленого курсу та цілей сталого розвитку ООН», згідно з Планом дій з ІВ.

CIOPORA та інші висловлювали занепокоєння з приводу лазівки в системі CPVR, висвітленої в нещодавньому рішенні Європейського суду у справі C-176/18 (Надоркотт).

Це рішення визначило важливість ефективного захисту для селекціонерів рослин для економіки ЄС, зазначають групи.

 Генеральний секретар CIOPORA, д-р Едгар Крігер сказав: "Вже під час оцінки acquis CPVR у 2011 році CIOPORA визначив недоліки системи CPVR для вегетативно відтворюваних культур".

 "Основними питаннями, що викликають занепокоєння CIOPORA, були слабкий тимчасовий захист та недостатній захист зібраного матеріалу [...] Ми раді, що Комісія ЄС визнала необхідність вжити заходів щодо вирішення цих недоліків", - сказав він.

CIOPORA вітає передбачувану інтеграцію даних про права на сорти рослин на портал захисту прав інтелектуальної власності, яким керує EUIPO.

Організація також з нетерпінням чекає висловленого наміру Комісії ЄС виступити рішучим і єдиним голосом в УПОВ, Міжнародному союзі з захисту нових сортів рослин.

Разом із цим вкладом, план ІВ повідомляв, що: "Комісія буде продовжувати відслідковувати правильне застосування системи та прагнути внести подальші вдосконалення, де це буде потрібно".

План дій щодо ІВ передбачає можливий перегляд CPVR наприкінці 2022 року.