Енергоефективність може стати критичною точкою бізнесу на фруктах і ягодах

Енергоефективність може стати критичною точкою бізнесу  на фруктах і ягодах

 Тож, для збереження своїх ресурсів, а головне – продукту, фермеру варто подбати про герметичність приміщення, в якому буде облаштований склад чи холодильник. Інакше витрати на вартісне обладнання, його обслуговування будуть марними, і найболючіше – зіпсується якість продукту.

Нехтування такою, на перший погляд, неочевидною складовою бізнесу, як енергоефективність, може згодом привести до суттєвих збитків. Це інструмент, що знижує експлуатаційні витрати. Але головне тут – вартість якості вашого продукту, на якій будується ягідний бізнес.

Власник впевнений, що камери з РГС створюють та підтримують правильні умови зберігання для певного фрукта, холодильні установки – точну температуру. Проте очікування нівелюються поганою ізоляцією приміщення. А інвестиції в обладнання зводяться на нівець.  

На жаль, проблема витоку повітря часто випускається з уваги проєктувальних компаній та будівельників. Тому засновнику підприємства варто проконтролювати цей аспект. Лідери галузі вже роблять це за допомогою технології «Аеродвері».

«Аеродвері» (або Blower Door Test) – тест на герметичність огороджувальної конструкції будівлі, основний метод, який визначає теплотехнічні параметри як вже експлуатованих, так і готових до експлуатації будівель. Тест дозволяє визначити витрати на опалення та охолодження; провести контроль якості виконання будівельних і монтажних робіт; провести контроль ефективності вентиляційних систем; виявити дефекти огороджувальних конструкцій; поліпшити умови пожежної безпеки при експлуатації об'єктів; підтвердити якість будівельних робіт, згідно з державними будівельними нормами.

З реального досвіду ФГ «Грасс Авеню»

Господарство добре відоме в ягідній галузі та споживачеві за ТМ «Star Berries». Тут вміють вести бізнес й дотримуються високих стандартів, тож в процесі будівництва холодильника звернулися за енергоаудитом до компанії «Хранителі комфорту»:

 Фахівці провели енергоаудит нашого нового холодильника. Скажу відверто, я був вражений тим, що побачив на власні очі. Це вузькі місця конструкції, де в наш холодильник проходить тепло, загалом повітря. І є місця з дуже значними перепадами температури – до 12 С. Багато важливих нюансів цієї сфери наші проєктанти, на жаль, не знають. Щодо будівельників – це окреме питання, при тому, що в нас були достатньо кваліфіковані спеціалісти, які монтували сендвіч-панелі. Але ми бачимо великі невідповідності, – ділиться досвідом Олег ВОРОБЙОВ, голова ФГ «Грасс-Авеню», і продовжує: – Звісно, за результатами повноцінного звіту, який надала компанія, ми відкоригуємо те, що зможемо, після завершення будівництва. Проте раджу фермерам, які запланували будівництво, контактувати з «Хранителями комфорту» ще на етапі проєкту. Ви зекономите суттєві кошти на експлуатації обладнання та максимально збережете якість свого продукту!

Чому герметичність сховища так сильно впливає на якість продукту?

Спеціалізоване обладнання створює режим зберігання, що відповідає нормам та потребам певного продукту. Якщо він буде порушуватися, продукт псуватиметься. Це як завантажити ягоду на склад та залишити двері відчиненими. Влітку туди заходить тепле повітря, охолоджується, створюється конденсат, тож ягода стає мокрою.

Камери з різними видами РГС також працюватимуть некоректно. Обладнання подає газ, датчики спрацьовують, але це газове середовище спокійно уходить в атмосферу.

Ще один важливий момент – дихання самої ягоди. Датчики температури, вологості, концентрації газів постійно коливатимуться в показах, тому що будівля негерметична – «відкриті двері», і неможливо створити мікроклімат. Так порушується весь процес, вся технологія зберігання.

Доклавши багато зусиль, значних витрат, фермер виростив та дбайливо зібрав хороший продукт, а зберегти його не зміг. Відбувається втрата класу сортності. Наприклад, фермер розраховує, що має 70% ягоди вищого сорту, а через 2-3 тижні з’ясовує, що в камері такого сорту взагалі немає.

Як цього можна уникнути? В ході Blower Door Test ми фіксуємо кратність повітрообміну або потік. Це найголовніше: скільки повітря проходить крізь конструкцію будівлі – підлогу, стіни, перекриття – за одиницю часу, – пояснює Вадим ДОВНІЧ, керівник проекту «Хранителі комфорту». – Отримуючи результат, ми розуміємо, наскільки сховище чи інший об’єкт негерметичний. Починаємо шукати проблемні місця за допомогою тепловізорів, приймаємо рішення щодо їх усунення. Тобто, спочатку робимо аудит і надаємо результати, далі консультуємо замовника та бригаду будівельників – як можна усунути недоліки, можемо проконтролювати результат. Потрібно розуміти: не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Тож такі ситуації при будівництві можливі, але їх можна попередити чи усунути. Про це говорить наш досвід роботи з понад 500 об’єктами.

Розповсюджені критичні точки промислових будівель:

Сендвіч-панелі: їх можна з обидвох сторін обробити силіконом певної конфігурації. Дефекти виявляються і в самих сендвіч-панелях, коли вони вже встановлені. Наприклад, неякісне наповнення. Це прямий міст холоду. Щоб не демонтувати конструкцію, можна тільки з однієї сторони панелі зробити отвір, заповнити з балонів та заклеїти.

Колони кріплення сендвіч-панелей у стики: не всі звертають увагу на правильну герметизацію цих місць. Якщо такий дефект знайдено, знімається облицювальна панель, шов якісно заповнюється герметиком, а облицювання повертається на місце.

Вузол підлога-стіна: як правило, будівельники роблять облицювальні планки, за якими не видно, як пройшов монтаж стартової панелі. Вона рівна, а от ідеально рівно залити бетон буває дуже складно. Щоб нівелювати такі недоліки, робиться буферна вставка. Але цей етап часто пропускають, не звертають уваги – людський фактор. Тож, якщо є проблема, облицювальна панель знімається, і залежно від характеру зазорів, їх обробляють за допомогою силіконів або монтажної піни.

Вузол стіна-перекриття: застосовується майже той самий алгоритм, що і для вузла підлога-стіна. Обробка завжди виконується з двох сторін.

Технологічні проходки: коли будівельники зробили отвір, завели всі необхідні комунікації, і залишили в такому вигляді. Наприклад, на всю товщину стіни або сендвіч-панелі. Алгоритм дій типовий – обробили та задули. Якщо це робити монтажною піною, зріз потім потрібно обов’язково герметизувати силіконом.

Замок переходу: фундамент, цоколь та початок стіни. Часті випадку, коли горизонтальну частину підлоги та стіни утеплили, а вузол не зв’язаний. Отримуємо суцільний міст холоду по периметру. Усувається недолік за допомогою спеціального замку, що зв’язує цоколь та стіни.

Усунення різноманітних дефектів герметизації насправді можливе, роботи не дорогі, але дуже ефективні. З нашого досвіду: роботи на об’єктах обсягом до 15 000 м³ потребували близько 20 літрів силікону, до 10 балонів піни, стрічки та 5-6 людино-днів. Рідше зустрічаються питання, які потребують серйозних зусиль, – це підлога. Якщо вона монолітна, і допущені дефекти в монтажі, робота над «помилками» триватиме довше і коштуватиме дорожче. З такою підлогою можна працювати тільки зовні, – рекомендує фахівець.

На яких етапах потрібно залучати аудит енергоефективності?

Оптимально контроль проводити на етапі, коли вже зібрана так звана коробка будівлі – підлога, стіни, перекриття, вікна та двері. Фахівці зможуть створити різницю тиску між внутрішнім обсягом та атмосферою. І чим скоріше – тим краще, більше можливостей для маневрів. Тобто, зекономлений час, зусилля, гроші, а головне – енергоресурси та збережена якість продукту.

Яскравий приклад з практики компанії «Хранителі комфорту» – пілотний проєкт АТБ з аудиту енергоефективності промислових приміщень, що знаходилися на стадії будівництва. За допомогою тесту фахівці встановили: показник кратності повітрообміну (КВО) на цих об’єктах перевищує норму ДБН 31 для класу енергоефективності С у 3-4 рази.

Представники мережі уважно вивчили звіт, дослухалися до порад та виконали всі рекомендації. В результаті, ряд об’єктів вдалося завести у клас А з показником КВО – 1 од., а деякі будівлі навіть били рекорди – 0,5 КВО та 0,43 КВО! Вартість опалення приміщення від 2 500 м³ до 10 000 м³ склала 0 грн/сезон. Вартість кондиціонування при максимальних температурах влітку, піковому навантаженні на обладнання – 73,20% від розрахункової.

Нескладно підрахувати економічну складову: такі заходи обертаються компанії мільйонами збережених інвестицій – на енергоносіях та якості продуктів.