Ініціатива «VTrade Фрукти і Ягоди» - нові інструменти для розвитку бізнесу

Ініціатива «VTrade Фрукти і Ягоди» - нові інструменти для розвитку бізнесу

Нагадаємо, ініціатива «VTrade Фрукти і Ягоди» спрямована на мінімізацію впливу COVID-19 на плодово-ягідний сектор України. Протягом півріччя учасників підтримували за допомогою чотирьох основних інструментів: моніторинг ситуації та консультацій, дослідження тенденцій ключових ринків, популяризація українських ягід і фруктів онлайн, проведення B2B зустрічей з потенційними клієнтами. Результати презентувала команда Асоціації «Ягідництво України» – ініціатора ініціативи «VTrade Фрукти і Ягоди», реалізація якої стала можливою завдяки підтримці Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ).

– Хочу подякувати всім учасникам, які долучилися до ініціативи, і Асоціації «Ягідництво України», як партнеру. Разом ми запустили новий продукт, що дав можливість виробникам навіть під час пандемії продовжувати вести свій бізнес, шукати нових клієнтів та укладати угоди з іноземними компаніями. Можемо з гордістю сказати, що досягли всіх результатів та цілей, які ставили перед собою, запускаючи ініціативу. Ми плануємо продовжувати співпрацю з Асоціацією в цьому напрямку, – зазначає Карен Ісаакян, керівник напрямку підтримки конкурентоспроможності секторів Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ).

Перші результати у вигляді нових партнерів, укладених договорів та експортних поставок вже є. Про компоненти ініціативи розповіли члени команди АЯУ, про свої здобутки – представники компаній – учасниць ініціативи. 

– Кожен проєкт – це маленьке життя, – ділиться президент Асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна. – У нас, безумовно, були і труднощі, й успіхи, і навіть курйози. Але все вдалося, наприклад, ініціатива з «Fruit&Berry Zoom» навіть матиме продовження! Загалом результати за сумами контрактів, укладених в ході реалізації ініціативи «VTrade Фрукти і Ягоди», ми підведемо пізніше. Здебільшого на переговорах українські компанії контрактували врожай наступного року, тому будемо стежити за фінансовими результатами ініціативи протягом двох років. Стане зрозумілим вплив ініціативи на увесь сектор. 

Тим часом в рамках ініціативи постійно проводилися моніторинг поточної ситуації у секторі. Аналітик АЯУ Марія Лакеєва щотижня презентувала ці зміни на Fruit&Berry Zoom. Відбулося 11 вебінарів, до яких долучилися 370 учасників. Було запрошено 18 експертів, які ділилися власним досвідом, давали корисні поради. 

Маркетингове дослідження, що стало ще одним компонентом ініціативи, мало на меті прослідкувати всі зміни, що відбувалися на плодово-ягідному ринку в ціновому плані, як змінилися канали продажів й тенденції в галузі, а також – відокремити вплив, спричинений пандемією коронавірусу в світі від інших негативних факторів, таких як економічна криза та несприятливі погодні умови. 

Дослідження відбувалося у три етапи із залученням 73 компаній-респондентів. Наразі дослідження можна знайти у відкритому доступі на сайті Асоціації

B2B зустрічі в онлайн форматі – як це було

Ініціатива «VTrade Фрукти і Ягоди» сприяла реальним В2В онлайн зустрічам для українських компаній з вітчизняними та міжнародними покупцями. Ця діяльність отримала позитивний відгук як від виробників, так і закордонних байєрів. 

Нагадаємо, що на початку року планувались відвідування ними  українських підприємств, але планам завадила пандемія Сovid-19.

За словами виконавчого директора АЯУ Олени Каіжен, було відібрано ТОП-50 українських компаній, що мали продукцію належної якості, відповідну сертифікацію, планували вихід на зовнішні ринки або вже експортували. Фахівці підготували профіль кожної з обраних в топ, акцентувавши увагу на ключових моментах, необхідних для правильної презентації  компаній.

В результаті підприємці отримали нові контракти, а бонусом – цінний досвід проведення переговорів у новому форматі та практичний тренінг бізнес-комунікацій в форматі ZOOM  та цифрового етикету. А саме:  протягом трьох днів після зустрічі надсилати листи з описом товару, фото, відео, сертифікатами та корисними матеріалами, таким чином продовжуючи спілкування.  Адже 95% покупців обирають такого постачальника, котрий дає можливість зорієнтуватися на всіх етапах покупки. А використання презентацій підприємства сприяє створенню позитивного іміджу компанії.

Віртуальна платформа VTrade

Прекрасна новина – ініціатива матиме продовження у вигляді віртуальної платформи VTrade, вже створеної на базі сайту Асоціації «Ягідництво України». Її вперше представили під час підсумкового вебінару. Ця платформа спрямована на підтримку міжнародної торгівлі фруктами та ягодами онлайн для покупців та продавців. Покупці – міжнародні компанії, які бажають купувати фруктово-ягідну продукцію в Україні, а продавці – українські компанії, які виготовляють, переробляють або торгують фруктами та ягодами. 

Платформа надає як інформацію, що потрібна для міжнародної торгівлі, так і аналітику – обсяги виробництва, торгівлі з різними країнами та багато іншого. VTrade надалі буде розширюватися й надавати ще більше інструментів! Це допоможе масштабувати вже наявні результати ініціативи «Vtrade Фрукти і Ягоди». 

– Я із задоволенням брав участь у всіх заходах цієї ініціативи! Це величезний досвід, нові знайомства, і найважливіше – нові контракти, – ділиться враженнями Андрій Матійчук, представник компанії Berry Commerce. – Тільки в рамках Macfrut Digital ми провели 4 зустрічі, частина з яких вже має продовження – контракт і певні домовленості на наступний сезон. Окремо мали ще кілька В2В зустрічей, і вже на стадії підписання контракту з британською компанією на декілька років вперед. Тож раджу колегам бути активними, правильно презентувати переваги компанії, а також володіти ситуацією в Україні та світі, щоб стати цікавим і корисним співрозмовником для іноземних партнерів. Від нашої компанії хочу подякувати Асоціацію «Ягідництво України» за надані можливості та висловити сподівання на майбутню співпрацю!

Компанія «СВІТ ФРУКТУ» також стала активним учасником ініціативи й може поділитися гарними результатами своєї роботи. В рамках виставки Macfrut вона отримала контракт з італійськими  партнерами з експорту та імпорту, вже експортує свою продукцію в Австрію та з покупцем з Нідерландів, з яким теж має контракт на поставку. 

В2В зустрічі з французькою та англійською компаніями вже переросли в переговори щодо укладення угод. 

Цікавим досвідом поділився Ігор Левітан, головний менеджер компанії «Атлас Експорт», яку в рамках ініціативи визнано однією з кращих за рівнем ведення бізнес-зустрічей та переговорів: 

– В березні 2020 року вже стало зрозумілим, як ми будемо працювати в цьому сезоні. Приємно, що Асоціація за підтримки USAID спрацювала оперативно та ввела новий підхід до роботи – онлайн. Одна справа, коли до клієнта стукається умовно «no-name» компанія з іншої країни, й інша – коли це галузева асоціація, яка може надати список потенційних партнерів. Таким чином відразу підіймаючи наш рівень – не просто компаній, а вже відібраних за зрозумілими характеристиками!

Отже можна з упевненістю констатувати, що Асоціація «Ягідництво України» на вірному шляху. Адже наша діяльність  спрямована на підтримку розвитку галузі, оптимізацію діяльності компаній з різних сегментів плодово-ягідного ринку, забезпечення доступу українських компаній до новітніх технологій та сприяння диверсифікації експорту і виходу на нові ринки збуту.