Система охорони сортів рослин від Міжнародного союзу з охорони нових сортів рослин

Система охорони сортів рослин від Міжнародного союзу з охорони нових сортів рослин

Антоніна Пахаренко-Андерсон, керуючий партнер патентно-правової фірми «Пахаренко та партнери», патентний повірений України:

der3

Якщо в українських селекціонерів виникають питання щодо реєстрації нових сортів рослин за системою UPOV або бажання захистити власну селекцію (зареєструвати нові сорти в Україні чи в інших країнах світу), потреба зареєструвати право на поширення сорту (стати підтримувачем певного сорту), - рекомедуємо звертайтеся до нашої компанії за допомогою.

Ми завжди готові надати фахову підтримку українським суб’єктам господарювання у створенні їх унікального бізнес-активу — українського ягідного бренду!

Що таке UPOV?

Міжнародний союз з охорони нових сортів рослин (International Union for the Protection of New Varieties of Plants, UPOV) — міжурядова організація, штаб-квартира якої знаходиться у м. Женева. Сама абревіатура UPOV походить від французької назви організації Union internationale pour la Protection des ObtentionsVegetales.

UPOV заснований Міжнародною конвенцією з охорони нових сортів рослин від 02.12.1961 року, переглянутою в м. Женева 10.11.1972 р., 23.10.1978 р. та 19.03.1991 р., до якої Україна приєдналась 02.08.2006 р., а набрання чинності відбулося 12.09.2006 р. (далі — Конвенція UPOV).

Система UPOV створена для розвитку сільського господарства, як система підтримки селекціонерів: окремих осіб, фермерів, малих і середніх підприємств та великих селекційних інститутів/підприємств у приватному та державному секторах.

Конвенція UPOV забезпечує державам-членам підґрунтя  для заохочення селекції рослин, шляхом надання селекціонерам нових сортів рослин охорони правом інтелектуальної власності — права селекціонера.

Система UPOV підтримує довгострокові інвестиції в селекцію та забезпечує основу для інвестицій у розповсюдження насіння та саджанців для розмноження сортів, які відповідають потребам фермерів.  Відповідно до «виключення селекціонера» в Конвенції UPOV, дозвіл селекціонера на використання охоронюваних сортів для цілей селекції не потрібен.

З самого початку система UPOV була задумана для досягнення найбільшого прогресу в селекції рослин і, отже, для підтримки найбільшого прогресу в сільському господарстві на благо фермерів і суспільства в цілому. Ця концепція закріплена в «виключенні селекціонера», ключовій особливості системи UPOV з моменту її створення. Цей виняток дозволяє охоронюваним сортам рослин бути доступними для подальшого розведення будь-якими селекціонерами, таким чином визнаючи, що доступ до генетичних ресурсів є необхідною умовою для будь-якого типу селекції.

Нові сорти рослин із такими характеристиками, як покращена врожайність, стійкість до шкідників і хвороб рослин, стійкість до солі та посухи або краща адаптація до кліматичних навантажень є ключовим елементом підвищення продуктивності та якості продукції в сільському господарстві, садівництві та лісництві, одночасно мінімізуючи тиск на природне середовище. Через постійну еволюцію нових шкідників і хвороб, а також зміни кліматичних умов і потреб користувачів існує постійний попит фермерів/виробників на нові сорти рослин і розробка селекціонерами таких нових сортів рослин.

Щоб сорт отримав охорону правом інтелектуальної власності, він повинен чітко відрізнятися від усіх існуючих сортів на основі фізично виражених характеристик, наприклад, висоти рослини, часу цвітіння, кольору плодів, стійкості до хвороби тощо.

Величезний прогрес у продуктивності сільського господарства в різних частинах світу значною мірою базується на покращених сортах разом із вдосконаленими методами ведення сільського господарства, і від них залежить майбутня продовольча безпека кожної країни світу.

Вимоги до охорони нового сорту рослин

Відповідно до Конвенції UPOV, право селекціонера надається лише тоді, коли сорт є (i) новим, (ii) відмінним, (iii) однорідним, (iv) стабільним і має відповідну назву.

Подання заявки

Тільки селекціонер може захистити права інтелектуальної власності на новий сорт рослин.  Немає обмежень щодо того, кого можна вважати селекціонером за системою UPOV: селекціонером може бути фізична особа, фермер, дослідник, державний інститут, приватна компанія тощо.

Для того, щоб отримати захист, селекціонеру необхідно подати індивідуальні заявки до визначених органів влади держав-членів UPOV, яким доручено завдання надання прав селекціонерів (див. https://www.upov.int/members/en/pvp_offices.html ). 

В той же час UPOV розробив UPOV PRISMA, онлайн-інструмент, який допомагає заявникам подати заявку на права селекціонерів до офісів plant variety protection (PVP) держав-членів UPOV, через веб-сайт UPOV (див. https://www.upov.int/upovprisma/en/index.html ) . 

36 членів UPOV беруть участь в UPOV PRISMA, включаючи Європейський Союз (The Community Plant Variety Office, CPVO). Контактні дані органів, відповідальних за надання прав селекціонерів, наведено на веб-сторінці https://www.upov.int/members/en/pvp_offices.html.

Окремо підкреслимо, що отримання патентної охорони на будь-який об’єкт права інтелектуальної власності, в тому числі і сорт рослин, має виключно територіальний характер, тобто пов’язаний із певною територією.  Про це говорить і UPOV. Для того, щоб отримати захист, селекціонеру необхідно подати індивідуальні заявки до визначених органів влади держав-членів UPOV, яким доручено завдання надання прав селекціонерів в своїх державах. Навіть якщо буде використані можливості онлайн-інструменту UPOV PRISMA. Після подання однієї заявки, її розгляд буде відбуватись у кожній державі окремо.

Тому, якщо патент на сорт не був отриманий селекціонером саме в Україні, то цей сорт рослин і не буде охоронятися в нашій державі, навіть якщо в інших державах членах UPOV має патентну охорону.

ПАХАРЕНКО І ПАРТНЕРИ

Нюанси охорони в системі UPOV

Конвенція UPOV надає захист лише новим сортам рослин. 

UPOV не регулює сорти, на які не поширюється охорона сортів рослин, тобто не обмежує можливості фермерів вирощувати та продавати матеріал для розмноження незахищених сортів.

Будь-який селекціонер може визначати умови та обмеження, за яких він дозволяє використання сорту, на який він має зареєстроване право селекціонера, тобто, він може, наприклад, дозволити фермеру вільно обмінюватися насінням захищених сортів у межах місцевої громади.

Система UPOV не заважає фермерам використовувати традиційні чи місцеві сорти.  Фермери можуть вирощувати захищені чи незахищені сорти. Система UPOV заохочує розробку нових сортів, що надає фермерам новий вибір.

Конвенція UPOV вимагає, щоб право селекціонера було незалежним від будь-яких заходів, вжитих Договірною стороною для регулювання на її території виробництва, сертифікації та продажу матеріалу сортів або імпорту чи експорту такого матеріалу. Система UPOV не має відношення до заходів, що регулюють торгівлю, наприклад, сертифікація насіння, офіційні реєстри сортів, придатних до поширення (наприклад, Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, Національний список, Офіційний каталог), бо таке регулювання має здійснюватися за допомогою відповідного спеціального та незалежного механізму кожною державою-членом. Це не функція системи UPOV регулювати ринкові відносини. 

Додаткову інформацію можна знайти на сайті компанії pakharenko.ua

Адреса офісу: Бізнес-центр «Олімпійський», вул. Велика Васильківська, 72, м. Київ 03150

Тел.: (044) 593 96 93; факс: (044) 451 40 48; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.