Виробникам ягід необхідні роботи та нові сорти – Олена Воробйова

Виробникам ягід необхідні роботи та нові сорти – Олена Воробйова

Про це розповіла співвласниця ФГ «Грасс Авеню» (ТМ Starberries) Олена Воробйова під час конференції Berry Drive 2021, пише AgroPortal.ua

«Наш вибір припав на лохину, тому що в Житомирській області кліматичні умови ідеально підходять для її вирощування. До того ж, у 2014 році, коли закладали першу плантацію, лохина була новою і перспективною культурою. Ми відразу вирішили, що будемо орієнтуватися на великий опт і експорт. Адже тоді попит перевищував пропозицію, а закладених у Європі плантацій було недостатньо, щоб забезпечити ринок ягодою», — розповідає Олена Воробйова.

Сьогодні компанія має 54 га під лохиною. Минулого року було досаджено 6 га, в нинішньому — ведеться робота з підготовки 30 га нових площ із запланованим закладанням плантації в 2022 році.

Всі насадження лохини на поливі, для цього було організовано 3 водойми загальною площею 7,5 га. Проєкт і монтаж поливальної системи робила ізраїльська компанія.

«Вибір сорту в першу чергу залежить від ґрунтово-кліматичних умов, а також орієнтації на певний ринок — кінцевий покупець в Україні, зарубіжний ринок або ж працювати як гостьова ферма. З огляду на наші пріоритети — виробляти ягоду на експорт і для крупно-оптового продажу — ми вирішили 50/50 садити перевірені й нові, обов'язково ліцензійні сорти», — розповідає Олена Воробйова.

У 2014 році ФГ «Грасс Авеню» заклало перші посадки — 50% перевірених сортів, таку ж частину зайняли сорти лохини Мічиганського університету.

«Так, це кіт у мішку, але ми продовжуємо досліджувати цей напрямок — обов'язково садити нові сорти, тому що змінюються уподобання споживача, покупець хоче мати великі ягоди, ритейлери вимагають ягоду, яка може довго транспортуватися та зберігатися», — зазначає Олена Воробйова.

За її словами, світові торговельні мережі вже відмовляються від сорту лохини Елліот (Elliott) і Блюкроп (Bluecrop). Тому потрібно слідувати вимогам ринку і висаджувати нові сорти.

Також Олена Воробйова відзначає, що останнім часом серед ягодоводів з'явилася тенденція оновлювати сорти частіше, замінюючи їх новими, більш перспективними. 

У 2020 році компанія «Грасс Авеню» експортувала 38 т лохини і ще 6 т в рамках кооперативу вирушило до ОАЕ. Такі показники дозволили компанії увійти до трійки лідерів з експорту лохини з України.

Говорячи про експорт, Олена Воробйова відзначає, що всі виробники, орієнтовані на міжнародний ринок, повинні мати сертифікацію GLOBAL G.A.P., а також все необхідне обладнання, включаючи охолодження, фасування і упаковку.

«Минулого року компанія ввела в експлуатацію холодильний комплекс площею 1 тис. м2 і обсягом одноразового зберігання 70 т. Це завершальний штрих, який дозволяє закрити холодний ланцюжок. Тепер у нас ягода з поля потрапляє на охолодження протягом 30-ти хвилин, вона проходить шокове охолодження і направляється на склад готової сировини, сортувальний і пакувальний цех і на відвантаження», — розповідає Олена Воробйова.

У «Грасс Авеню» були встановлені сортувальна лінія ELIFAB і пакувальна лінія МАТ EXACTA, а також етикетувальник.

Зараз у компанії на постійній основі працює 21 співробітник, у сезон на збір ягід запрошується ще 200 осіб.

«Але при збільшенні площ ми не плануємо збільшувати кількість працюючих. Нам потрібні роботи, комбайни з прибирання ягід, сортувальні та пакувальні машини. Людського ресурсу не вистачає, щоб сортувати таку кількість ягоди вручну, тому виробники змушені звертатися до машин», — зазначає Олена Воробйова.

За її словами, в ягідному бізнесі майбутнє за кооперацією, яка дозволяє забезпечувати великий ритейл ягодою круглий рік. Поки «Грасс Авеню» не працює із супермаркетами безпосередньо через існування деяких проблем: неоперативну роботу менеджерів, несвоєчасну оплату, відбір ягоди не за якістю, а за ціною.

Хоча в рамках створеного першого кооперативу з вирощування лохини, де об'єдналися три компанії (BigBlue Organic Blueberry Farm, ФГ «Грасс Авеню» та СВК «Оболонія»), ягоду починають просувати в торгові мережі.

Для довідки: компанія «Грасс Авеню» розпочала роботу в 2012 році в Житомирській області. Земельний банк — 200 га, з яких 54 га знаходяться під лохиною.