Майбутнє польского ягідного ринку за такими компаніями, як in-vitro Kusibab

Майбутнє польского ягідного ринку за такими компаніями, як in-vitro Kusibab

“Виробництво in-vitro завжди здійснювалося за найвищими гігієнічними стандартами, тому технологічні зміни в лабораторії не були необхідні, а обсяг виробництва не обмежувався”, – пояснив керівник Тадеуш Кусібаб. «У розсаднику ми швидко адаптувались до нових санітарно-епідеміологічних вимог. Ми внесли зміни, де це було необхідно, і зайнятість збереглася».

Він зауважив, що від самого початку пандемії було зрозуміло, що спрогнозувати подальший розвиток ситуації і її вплив на бізнес, майже неможливо. Тому вони вирішили ризикнути на не скорочувати виробництво. Зрештою, за словами Тадеуша Кусібаба, це рішення було виправдане попри певні проблеми з логістикою.

“Незважаючи на невеликі обмеження на міжнародну торгівлю, весняні поставки були затримані, особливо на захід, що було спричинено в першу чергу тим фактом, що закордонні робітники, зайняті у процесах в голландських та німецьких розплідниках, були змушені повернутися до своїх країн через каранти, – продовжив Кусібаб. «На щастя, затримки були несуттєвими і ми маємо досить непогану ситуацію з поставками наразі. Хоча обсяг продажу посадкового матеріалу закордон незначно зменшився, ми спостерігали чітке збільшення кількості менших клієнтів, що працюють на місцевих ринках. Після відносно короткого періоду високої невизначеності, пов’язаного із закриттям кордонів, виявилося, що мало що змінилося – наші клієнти продовжували реалізовувати свої проекти, хоча кілька дуже серйозних проектів у країнах, які не є членами ЄС, були призупинені”.

Попри перепони, in-vitro Kusibab продовжували працювати над покращенням своєї пропозиції. Після майже 20 років перерви компанія знову розпочала сертифікацію посадкового матеріалу чорниці високорослої відповідно до вимог ЄС, подавши 20 сортів чорниці до офіційного польського реєстру (COBORU). Крім того, група компаній продовжує впроваджувати нові види для розмноження та працює над внесенням ягід жимолості (Haskap) до польського реєстру фруктових рослин.

"Після декількох років тестування товарного вирощування жимолості, ми вже впевнені потенціалі урожайності цієї культури. Ми знаємо, що її можна збирати механічно, і у нас є смачні сорти, – констатує Тадеуш Кусібаб, – Тільки просування і розвиток селекції нараз є основними перепонами перш ніж жимолость посяде певне місце на ринку та буде доступна широкому колу споживаців".

Окрім цього, компанія пропонує нові сорти чорниці, відтворення яких можливо завдяки співпраці з GPG. Також Тадеуш Кусібаб зазначив, що починає набирати більшої популярності ожина.

"Ми орієнтовані на обслуговування наших поточних клієнтів, але, звичайно, ми також шукаємо нових на нових ринках, – додав він, – Це в основному стосується країн, розташованих на півдні та сході від Європейського Союзу".

Нагадаємо, що Господарство Кусібаб-Вука було засноване в 2007 році. З 2019 року компанія є Членом Асоціації «Ягідництво України».