Нові підходи до сортування лохини: технології майбутнього вже працюють в українських господарствах

Нові підходи до сортування лохини: технології майбутнього вже працюють в українських господарствах

Завдяки провідним світовим розробкам українські виробники лохини нині отримали можливість сортувати свою ягоду за багатьма показниками в режимі реального часу.

Забезпечити відмінне оптичне сортування делікатної лохини змогла іспанська компанія Elifab. Розробники вже привезли і встановили на українському фермерському господарстві «Грасс Авеню» (ТМ «Starberries») останню модель сортувальної машини Berry Class.

Програмне забезпечення дозволяє відсортувати зібрану продукцію максимально точно. Машина сортує лохину за багатьма показниками, але при тому ж залишає ягоду цілою, з притаманним їй пилком. Гниль, м’якість, недозрілі плоди, нестандартний діаметр, наявність шрамів, порізів, відірваної шкірки – це все можна класифікувати як брак у режимі реального часу, – акцентує увагу Наталія ЗЕЛЕНСЬКА, менеджер із розвитку бізнесу компанії ТОВ «Толсма Текнік», офіційного дилера Elifab в Україні. – В Європі працює чимало машин такого типу, в Україні – поки що дві. Першу сортувальну лінію встановили трейдери торік, й вона має дві доріжки для роботи. Другу змонтували цього року у ФГ «Грасс Авеню» – тут працює найновіша модель на 4 доріжки, загальна потужність яких 800 кілограмів за годину.

Ефективність і оптимізація виробничого процесу – одне з головних завдань у роботі ягідного господарства. Інвестиції в технологію калібрування та автоматичного пакування ягід зростатимуть і надалі, особливо в наступні 3–4 роки, коли очікується суттєвий приріст виробництва лохини. Відтак, сортувальна техніка допоможе заощадити витрати на робочу силу та зекономить час, якого бракуватиме через зростання обсягів виробництва.

Ми пропонуємо професійну допомогу в будь-який час і в будь-якому місці, тоді, коли цього потребує клієнт. Наші інженери працюють в Україні й можуть оперативно її надати. А постійна комунікація дозволяє враховувати всі побажання і зауваження покупців. Наші спеціалісти після монтажу устаткування ще кілька днів працюють на підприємства замовників, організовуючи навчання персоналу, слідкуючи за роботою машини, демонструючи, як обслуговувати техніку, – розповідає Наталія Зеленська й додає, що цьогоріч навіть попри введені карантинні заходи іспанська компанія Elifab змогла дотриматись усіх термінів поставки лінії сортування.

Впровадження калібрування і сортування – це інвестиція у майбутнє, переконана співвласниця ФГ «Грасс Авеню» Олена ВОРОБЙОВА: саме у цьому господарстві, що входить до складу лохинового кооперативу, вирішили встановити найновішу сортувальну лінію від компанії Elifab.

Вибір сортувальної машини для нас був дуже складним. Протягом двох років ми вивчали подібне обладнання від провідних виробників. Чому все ж таки Elifab? Три переваги: після сортування машина залишає на ягоді такий важливий для нас наліт, велика точність і наявність сервісного обслуговування. ТОВ «Толсма Текнік» має спеціалістів, які пройшли навчання на Elifab і в змозі налагодити, запустити й обслуговувати обладнання. І наша велика подяка менеджеру цієї компанії з розвитку бізнесу Наталії Зеленській за безперервний супровід цього великого проєкту. Відмінний сервіс, вражаючі технології, чіткі терміни виконання умов – наше господарство приємно вражене співпрацею з компанією Elifab, – зауважує Олена Воробйова. – Нині у нашому розпорядженні остання розробка компанії, яка бережно сортує лохину за найрізноманітнішими параметрами, забезпечуючи рівень точності для класифікації за дефектами до 94%. При цьому зберігається цілісність ягоди і навіть притаманний їй наліт.

Звісно, люди на полі не зможуть так точно відсортувати лохину, а українські споживачі та експортери вимагають, аби на полицях магазинів їх чекав лише найкращий продукт.

Окрім сортувального обладнання технологічна база ФГ «Грасс Авеню» поповнилась і високопродуктивною подвійною пакувальною лінією MAT EXAKTA. Тепер підприємство має можливість точно і швидко запаковувати лохину будь-якої ваги мінімальною кількістю працівників.

Тож тепер ми готові конкурувати з будь-яким закордонним виробником або трейдером, – ділиться думками Олена Воробйова. – З поля лохина доставляється в новий холодильний логістичний склад, проходить повний холодовий ланцюг, сортування, упакування і відправляється до покупця. Ми дуже вдячні компанії Elifab і комерційному директору Sergio Casco не тільки за чудові машини, але й за те, що, незважаючи на пандемію, спеціалісти Elifab ні на день не зупинили роботи, тож обладнання ми отримали вчасно, згідно з контрактами.

Вже цього сезону підприємці разом з іншими колегами з кооперативу BIG BERRY COOPERATIVE протестують нову техніку в дії.

Нагадаємо, що ФГ «Грасс Авеню» є членом Асоціації “Ягідництво України”. Крім того, нещодавно до АЯУ приєднасаля й компанія «Толсма Текнік».