Сербія запускає рекламну та експортну платформу для продажів фруктів і ягід

Сербія запускає рекламну та експортну платформу для продажів фруктів і ягід


Історично склалося так, продукцією, з якою Сербія заявила про себе як про виробника фруктів, стала слива. Перші спроби експорту відбулися ще у далекому 1820 році. Цікаво, що Сербія досі є однією з провідних країн-виробників сливи у світі. Попри те, що експорт свіжої сливи зростає, більшість сортів все ж використовуються для виробництва міцного високоякісного бренді, відомого як Сливовиця (Sljivovica), національного напою країни.


Тим не менше, останніми роками Сербія активно розвиває виробництво інших видів фруктів. Зокрема, наразі під плодово-ягідникми культурами у Сербії зайнято майже 190 тис. га, при цьому 20% припадає на ягідні плантації – сегмент, який за останні десять років став провідною категорією за вартістю та обсягом експорту. Цей факт підтверджує зростання земель, що використовуються для вирощування ягід: у 2013 році в Сербії під ягідниками було 17 629 га, а 2020 року площі зросли до 38 тис. га. Сербія славиться своєю ожиною, суницею та смородиною. Але провідною ягодою є малина – у 2020 році її вирощували на площі у 25 тис. га та зібрали більше 128 тис. тонн, що робить Сербію однією з лідерів по виробництву малини у світі.


Окрім малини, за останні п’ять років помітно зросли площі під лохиною. Зараз загальні площі під лохиною становить понад 2,5 тис. га. Однак, якщо господарства з виробництва малини мають порівняно невеликі розміри, то виробництвом лохини займаються великі інтенсивні ферми, що використовують низку сучасних технологій. Оскільки молоді насадження виходять на повну потужність, і річний обсяг виробництва фруктів та ягід в Сербії швидко зростає, змінюється й технічне оснащення господарств: сховища та холодильні камери можна побачити по всій країні.


У виробництві яблук також спостерігається швидке зростання. Щорічно тут вирощують понад 500 тис. тонн яблук, що робить Сербію одним з провідних виробників у Південно-Східній Європі. За останнє десятиліття, паралельно з інвестиціями в інтенсивне виробництво фруктів, відбулося значне збільшення потужностей для зберігання. Загальна ємність зберігання фруктів у країні зараз становить 600-650 тис. тонн.


Завдяки значному обсягу виробництва і тому, що фруктова промисловість Сербії є однією з провідних галузей сербської економіки, інтеграція з ЄС та світовими ринками є логічним наступним кроком. Суттєво допомагає Сербії Проект USAID «Конкурентоспроможна економіка», що спрямований на консолідацію галузі та брендинг та маркетинг на міжнародному рівні.


У результаті співпраці Проекту та агентства AgroBrand цього місяця буде запущено рекламну та експортну платформу під назвою Serbia Does Fruit. Очікується, що ця платформа допоможе сербській фруктовій галузі покращити міжнародну впізнаваність завдяки брендингу, маркетингу та рекламній діяльності. Найголовніше, це дозволить міжнародним покупцям дослідити та відкрити найкращі сербські компанії, що виробляють та експортують фрукти, і знайти надійних довгострокових партнерів – і це все у одній платформі Serbia Does Fruit.

Джерело: Fruitnet