Громадською антирейдерською платформою для агровиробників розроблено «Практичні рекомендації із запобігання і протидії аграрному рейдерству»

Громадською антирейдерською платформою для агровиробників розроблено «Практичні рекомендації із запобігання і протидії аграрному рейдерству»

Нагадуємо, що антирейдерська програма  спрямована на інформування  агровиробників, місцевих фахівців та органів місцевого самоврядування на основі дослідження, аналізу, систематизації сучасних форм рейдерства в аграрному секторі і кращих локальних практик протидії аграрному рейдерству.
Адже аграрне рейдерство  - небезпечне явище для економіки країни, яке має  суттєвий вплив на зниження інвестиційної привабливості аграрного сектору й загрожує  дискредитацією земельної реформи. При цьому, через запровадження ринкового  обігу земель сільськогосподарського призначення, проблема подолання аграрного  рейдерства зараз стає ще більш актуальною. Попри антирейдерські законодавчі ініціативи, тиск рейдерів на дрібних  сільгосптоваровиробників щороку лише посилюється.

Успішність же рейдерських атак на аграрні підприємства пояснюється тим, що  більшість власників дрібного аграрного бізнесу вживають недостатніх заходів для  захисту своїх активів від можливих посягань загарбників. Загалом викорінення аграрного рейдерства як небезпечного явища сприятиме  підвищенню вартості сільськогосподарських угідь і залученню інвестицій у сільське  господарство України.

Які бувають рейдери

Рейдерство в сучасних українських реаліях - це ретельно сплановані та організовані  кампанії, що досить часто базуються на прогалинах в законодавстві та маніпулюванні  фактами.

  • «білі» рейдери — ті, що, використовуючи прогалини в корпоративному законодавстві, прагнуть встановити свій контроль над певним підприємством. Такі злочинці застосовують стандартний набір прийомів  з маніпулювання акціями й частками підприємства, а також використовують на  власну користь суперечність між власниками бізнесу;
  • «чорні» рейдери — небезпечний і часто пов’язаний із криміналом вид загарбників (інколи їх називають «криваві рейдери»). В арсеналі таких зловмисників — переважно протиправні прийоми: фальсифікація та  незаконне вилучення документів підприємства, підкуп суддів, прокурорів,  чиновників місцевих адміністрацій, а також силові захоплення підприємства;
  • грінмейлери - акціонери, які, володіючи мізерною часткою акцій, спрямовують свою діяльність на одержання надприбутку за допомогою спекуляцій або зловживань своїми правами акціонера стосовно  підприємства. Досить часто такі рейдери вдаються до корпоративного шантажу.  А одним із поширених різновидів такого рейдерства є так званий екологічний  грінмейл, тобто використання екологічних проблем або штучно створеної їхньої  видимості, у тому числі шляхом залучення різноманітних екологічних громадських  організацій і подальшого тиску на власників бізнесу.

За організаційно-професійними характеристиками рейдерів умовно поділяють на  дві групи:

  • професійні рейдери - ті, що ретельно відстежують діяльність підприємств, які можна  поглинути або захопити. Це багаторівневі організовані групи  висококласних спеціалістів (юристів,  економістів, аналітиків, бухгалтерів,  корумпованих правоохоронців  і суддів), які планують власні  захоплення й виконують замовлення  інших клієнтів;
  • ситуаційні рейдери - легальні та економічно активні підприємства, які можуть за нагоди замовити рейдерське  захоплення конкурентів  або поглинання сусідів, що  дозволяє розширити власний бізнес.

 

Ознаки привабливого для рейдерів господарства

До основних чинників привабливості слід зарахувати також такі важливі фактори,  що підігрівають інтерес рейдерів до захоплення майна або підприємства загалом: 

  • неконтрольована  кредиторська  заборгованість; 
  • незахищені (шаблонні,  типові) статутні  
  • документи; 
  • конфлікт між акціонерами,  співзасновниками,  
  • власниками
  • не оформлені належним чином  
  • правовстановлюючі документи,  
  • договори, технічно-дозвільна  
  • документація тощо. 

До цього можна додати, що від рейдерських захоплень найчастіше потерпають  аграрні підприємства, що мають в обробітку до 1 000 га землі сільськогосподарського  призначення. 

основні ознаки підготовки рейдерського захоплення

  • інтенсивний збір певними особами інформації про діяльність підприємства,  наявність і стан його активів; 
  • несподівана поява незрозумілої кореспонденції (листів, повідомлень,  запитів тощо) від судів, правоохоронних органів, органів державної влади,  інших третіх осіб; 
  • підвищена інтенсивність різноманітних перевірок, особливо позапланових,  які здійснюються будь-якими органами державного контролю (нагляду); 
  • нав’язування економічно невигідних партнерських стосунків (примус до  співпраці) з боку окремих осіб, у тому числі з боку чиновників; 
  • зникнення різноманітних документів, печаток, договорів тощо.

Запобіжні заходи з протидії аграрному рейдерству й запровадженню прозорості в  земельній сфері частково вже реалізовані Верховною Радою України у 2018–2020 рр.  — саме тоді були ухвалені закони щодо протидії рейдерству й захисту прав власності. 

Публікація рекомендацій стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.

Завантажуйте та вивчайте Практичні рекомендації, щоб знати, як захистити себе від рейдерства: https://bit.ly/3dWxpaJ

Читати також

 Громадська антирейдерська платформа: її цілі і задачі